Header Reklam
Header Reklam

“Yerkürenin geleceğini düşük karbon ekonomisi kurtaracak”

07 Aralık 2015 Dergi: Kasım-Aralık 2015
“Yerkürenin geleceğini düşük karbon ekonomisi kurtaracak”

İklim değişikliği, çağımızın en önemli çevresel ve ekonomik sorunları arasında gösteriliyor. Bu değişime dur demek için sivil toplum kuruluşları alınabilecek önlemlere dikkat çekiyor. Sürdürebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, II. Karbon Zirvesi Sonuç Raporu’nda yer alan önerileri açıklayarak şu tavsiyelerde bulundu: “Karbon ayak izimizi düşürmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Yerküremizin geleceğini düşük karbon ekonomisi kurtaracak. İklimle mücadele, endüstrilerin sürdürülebilirlik politikalarının lokomotifi olacak.”

Aralık 2015’te Paris’te gerçekleşecek 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) Taraflar Konferansı (COP21) öncesinde açıklamalarda bulunan SÜT-D Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, iklim değişikliği anlaşmasında Türkiye’nin duruşunun önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Karaosmanoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Karbon yönetimi, karbon azaltımı ve emisyon ticareti piyasalarında kişilerin yanı sıra kurumlara da çok önemli görevler düşüyor.”

“Karbon check-up’ı yaptırmak gerekiyor”

Düşük karbon ekonomisinin tüm dünyada önem kazandığına vurgu yapan Prof. Dr. Karaosmanoğlu, şirketlerin bu sürece karbon check-up’ı yaptırarak başlamaları gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Üretim zincirinin yaşam döngüsü boyunca incelenip mevcut görünümün ortaya konulması büyük önem taşıyor. Endüstrilerin üretimde çevreye daha az zarar verecek, kirletici salınımını azaltacak, başta enerji ve su olmak üzere tüm ham madde girdilerini daha verimli kullanmaya yönelik iyileştirme ve değişiklikleri yapması gerekiyor. AB hedeflerinde olduğu gibi hep beraber  ‘karbonsuzlaştırmayı’ başarmalıyız. Endüstrinin karbon ayak izinin artmasını engellemeliyiz. Burada başta sanayicilerimiz olmak üzere hepimize görev düşüyor” dedi.

Prof. Dr. Karaosmanoğlu, Türkiye’nin karbon politikasıyla ilgili önerilerin yer aldığı II. Karbon Zirvesi Sonuç Raporu ve E-Kitap çalışmasına SÜT-D web sitesi üzerinden ulaşılabileceğini bildirdi. Gelenekselleşen Karbon Zirvesi’nin üçüncüsünün ise 14-15 Nisan 2016 tarihlerinde İTÜ ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini belirten Prof. Dr. Karaosmanoğlu, zirvede, karbon yönetimi ile ilgili sorun ve çözümlerin de paylaşılacağını duyurdu.



Slider Altına