Header Reklam
Header Reklam

Yenilenebilir Enerji Pazarı Hız Kesmiyor

16 Haziran 2023 Dergi: Mayıs-Haziran 2023

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, güneş enerjisi yatırımlarının 2030'dan önce petrol ve doğalgazdaki toplam yatırımları geride bırakma potansiyeli olduğunu açıkladı. Temiz enerji dönüşümünün son bir yılda kaydettiği hızı 'baş döndürücü' olarak nitelendiren Birol, yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlar dahil olmak üzere bu teknolojilerde şimdiye kadar görülmemiş bir sıçrama olduğunu söyledi. Bu sıçramanın iki temel nedeni olduğunu anlatan Birol, "Birincisi, maliyetlerin çok düşmüş olması ve temiz enerji teknolojilerinin diğer fosil yakıt teknolojileriyle rekabet edebilecek seviyeye gelmesi. İkincisi de ülkeler artık temiz enerjiyi, enerji güvenliğine bir çare olarak düşünüyorlar. Ülkeler, petrol ve gazda başka ülkelere bağlı olmaktansa, kendi ülkelerindeki yenilenebilir enerji, nükleer enerji ve elektrikli araçlar gibi temiz teknolojileri tercih ediyor. Maliyetlerin de düşmesi ve ülkelerin teşviklerini artırmasıyla bu teknolojilerin çok daha hızlı büyüyeceğini düşünüyorum." diye konuştu.

Birol, temiz enerji teknolojisi yatırımlarının bu yıl 1,7 trilyon doları geçeceğini ve sadece güneş enerjisine yatırımın dünyada, petrol üretim yatırımlarını ilk kez geride bırakacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Güneş enerjisinin büyüme potansiyeli hemen hemen uçsuz bucaksız. Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki elektrik talebi çok hızlı şekilde artıyor. Soru, bu talebin nasıl karşılanabileceği. Burada güneş en önemli aday. Dünyanın yüzde 95'inde yeni
yapılacak elektrik santralleri açısından güneş, en düşük maliyetli kaynak. Bu nedenle, güneşin 2030'lu yıllara gelmeden sadece petrole değil doğalgaza karşı da yatırımda ve kullanımda çok önemli bir rakip olacağını düşünüyorum."

Öte yandan, Dünya Bankası, kamu kesiminde yenilenebilir enerji kullanımının artması için Türkiye'ye 549 milyon dolar kaynak ayırdı. Dünya Bankası tarafından yayımlanan bültende, kredinin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için gereken sermaye yatırımlarının yapılmasını destekleyeceği ifade edildi. Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylanan yeni proje, Türkiye'de kamu binalarında yenilenebilir enerji kullanımının artırılmasına
yardımcı olacak. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez yaptığı açıklamada “Kamu tesislerinde yenilenebilir enerji kullanımı bir yandan artan enerji fiyatlarının belediyelerin enerji faturaları üzerindeki etkisini hafifl etirken, aynı zamanda Türkiye’nin iklim taahhütlerini yerine getirmesine de yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı. Gelişmeler, önümüzdeki süreçte yenilenebilir enerji pazarının ivmeleneceğine işaret ediyor.


Yeni Enerji


Etiketler


Slider Altına