Header Reklam
Header Reklam

WWEA Onur Ödülü Shahid Hamid’in Oldu

06 Aralık 2018
WWEA Onur Ödülü Shahid Hamid’in Oldu

WWEA'nın (Dünya Rüzgâr Enerjisi Birliği) 28-30 Kasım 2018 tarihleri arasında düzenlediği yıllık Dünya Rüzgâr Enerjisi Konferansı’nda, rüzgâr enerjisi ve yenilenebilir enerjinin uluslararası gelişimine olağanüstü katkılarda bulunan kişi ve kuruluşlara verilen onur ödülü, büyük Asya ülkelerinden Pakistan'ın yenilenebilir enerji ve rüzgâr gücünün gelişimine katkıda bulunan emekli Hava Mareşali Raja Shahid Hamid'e verildi.

Araştırma ve geliştirme alanında çalıştığı Pakistan Hava Kuvvetleri'nde yaklaşık 40 yıl süren uzun bir kariyerin ardından Shahid Hamid, 2003 yılında Hava Mareşali olarak emekli oldu. Yenilikçi teknolojilere olan tutkusu ile doğrudan Pakistan Başbakanlığına bağlı bir hükümet kuruluşu olarak Alternatif Enerji Geliştirme Kurulu'nu (AEDB) kurdu. AEDB'nin ilk başkanı olarak Shahid Hamid ve ekibi, Pakistan Hükümeti tarafından 2006 yılında onaylanan Pakistan için ilk yenilenebilir politikayı formüle etme ayrıcalığına sahip oldu ve bu güçlü bir rüzgâr enerjisi stratejisinin temelini oluşturdu. Bu politikanın temel amacı, yenilenebilir enerji alanında ulusal ve uluslararası yatırımcılar için uygun ortamların geliştirilmesi olmuştur. Sonuç olarak, AEDB, Pakistan’da rüzgâr çiftlikleri kurmak ve birçok iş olanağı sağlayan rüzgâr sektörü oluşturmak için küresel yatırımcıları çekmede başarılı oldu. Şu anda Pakistan'ın 1238 MW'lık bir rüzgâr kapasitesi var ve Shahid Hamid ile ekibi tarafından kurulan vakıf sayesinde daha fazla büyüme beklentisi bulunuyor.

Pakistan'daki yenilenebilir enerji pazarının gelişimine adanmış çalışmasının yanı sıra, Shahid Hamid, dünyanın dört bir yanından yenilenebilir enerji uzmanları ile bir çok projede yer aldı. Ayrıca Pakistan'ın sınırlarının ötesine küresel enerji geçişine katkıda bulundu. O, dünyanın ilk hükümet temsilcilerinden biri olarak, 2004 yılında olduğu gibi, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı IRENA'nın kuruluşunu erken aşamalarında güçlü ve resmi olarak destekledi. Shahid Hamid ABD, Çin, Almanya, Hindistan veya Türkiye gibi çeşitli ülkelerde düzenlenen konferanslarda yenilenebilir enerji üzerine sunumlar gerçekleştirdi. 2007'den 2013'e kadar WWEA Başkan Yardımcılığına seçildi ve daha sonra ömür boyu Onursal Başkan Yardımcısı olarak atandı. Halâ Pakistan ve bölge ülkelerdeki enerji dönüşümü ve %100 yenilenebilir enerjiye geçiş için yorulmak bilmeyen bir savaşçı olan Shahid Hamid'e ödül belgesi, WWEA Başkanı Peter Rae, tarafından sunuldu.



Slider Altına