Header Reklam
Header Reklam

RES, Türkiye’deki 10. yılını kutladı

28 Mart 2019 Dergi: Mart-Nisan 2019
RES, Türkiye’deki 10. yılını kutladı

Bünyesinde 16 GW’lık bir portföyle birlikte tüm dünyada proje geliştirme, mühendisliği, yapımı, finansmanı ve işletmesi alanında uzman olan, dünyanın en büyük bağımsız yenilenebilir enerji şirketi RES, Türkiye’de faaliyete geçişinin 10. yılını Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gavin McAlpine ve CEO’su Ivor Catto’nun da katılımıyla kutladı.

RES, Türk pazarına, 1 Kasım 2007’de başvurusu yapılmış olan rüzgar enerjisi projeleri portföyüyle birlikte 2009 yılında giren RES, 10 yıllık bir sürede 25 kişiye ulaşan kadrosuyla 4 projeyi yatırıma hazır hale getirdi ve devretti Şu an itibariyle işletmede olan 1 güneş enerjisi projesi ve geliştirme süreci devam eden 7 projesi bulunuyor.

RES Türkiye Genel Müdürü Güray Erol, şu ana kadar gerçekleştirdikleri başarılarına dair şu yorumda bulundu: “Global anlamdaki engin deneyimimiz, Türkiye’deki yenilenebilir enerji sektöründe uluslararası standartlarda projelerin yapımında bir referans teşkil etmekte... 10 yıl içerisinde RES, kurum ve kuruluşların farklı teknolojilerdeki ilerlemeleri ve farklı ülke tecrübelerini en sık istişare ettiği şirketlerden biri statüsüne yükselmiştir ve piyasa fiyatıyla yatırım yapılabilir rüzgâr ve güneş enerjisi geleceğinin mümkün olacağını göstermek suretiyle sektörünün dönüşümüne yön vermiştir”.

RES Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gavin McAlpine ise yaptığı hoşgeldiniz konuşmasında, “Türk pazarı olgunlaşmıştır, rekabet artmaktadır; uluslararası ekonomik konjonktür piyasayı projelerde de farklılaşmaya ve ticari hedeflerinde esneklik geliştirmeye yapmaya zorlamaktadır. Tüm bunlar için, RES, Türkiye’yi yenilenebilir geleceğine katkı vereceğiz ve cazip yatırımlar geliştirebileceği bir merkez olarak görmeye devam etmektedir” dedi.

RES’in Türkiye’deki ana faaliyeti alanı rüzgâr ve güneş enerjisidir ve proje geliştirme teknik, mühendislik ve iş geliştirme birimleri proje süreçlerinde çok yüksek oranda iç kaynak kullanımı ile çalışıyor.

Firmadan yapılan açıklamaya göre, 2017 yılında rekabete dayalı ihalelerde yapılan 12 başvuruda 5 rüzgâr enerjisi projesi kazanıldığı belirtildi ve şöyle devam edildi:  “Toplam 265 MW gücündeki projeler, hükümetin Türkiye’deki kurulu güce, 3 GW daha rüzgâr enerjisi kapasitesi eklemek yönündeki planların bir parçası olarak ihale edildi. Böylece RES, ihale edilen toplam kapasitedeki yüzde 9’lık payı ve yüzde 43’lük başarı payı ile Türk piyasasında 4. sırada yer aldı.

Ocak 2018 yılında RES, 2023 Türkiye Akıllı Grid Yol Haritası Projesi çalıştayındaki sunumuyla Türkiye’de enerji depolama konusunda aktif bir destek verdi. Rüzgâr ve güneş enerjisindeki YEKA projeleri, RES için aynı ölçüde ilgi çekici bir yaklaşımdır ve gelecekte Türkiye’deki faaliyetlerini büyütmek için öngördüğü fırsatlardan bir tanesi”.

 



Slider Altına