Header Reklam
Header Reklam

İşte Caltech’in Yeni Uzay Tabanlı Güneş Projesi

13 Ağustos 2021
İşte Caltech’in Yeni Uzay Tabanlı Güneş Projesi

Uzaydaki güneş panelleri, gücü doğrudan dünyaya yayarak gezegeni temiz, yenilenebilir ve uygun fiyatlı enerjiyle donatıyor. Bilimkurgu konusu gibi ancak, yakında gerçek olabilir.

Caltech, Uzay Güneş Enerjisi Projesi (Space Solar Power Project-SSPP) için 100 milyon dolar fon aldı. Proje Caltech tarafından şöyle tanımlanıyor: “Uzayda güneş enerjisi toplamak ve enerjiyi kablosuz olarak mikrodalgalar aracılığıyla dünyaya iletmek, hava veya günün saatinden etkilenmeden karasal güç kullanılabilirliğini sağlar. Güneş enerjisi dünyanın herhangi bir yerinde sürekli olarak kullanılabilir olabilir.”

SSSP araştırmacısı Harry Atwater, konuyla ilgili Caltech basın açıklamasında şunları söyledi: “Bu iddialı proje, dünya için bu kesintililiğin ve enerji depolama ihtiyacının üstesinden gelen, büyük ölçekli güneş enerjisi hasadı için dönüştürücü bir yaklaşım.”

Yaklaşan dönüm noktası

Ve SSPP önemli bir dönüm noktasına yaklaşıyor: Güneş ışığını toplayan ve elektrik enerjisine dönüştüren, radyo frekansı (RF) elektrik gücü kullanarak enerjiyi kablosuz olarak boş alanda aktaran ve bunları entegre etmek için kullanılacak ultra hafif yapıları dağıtan çok işlevli teknoloji gösterici prototiplerin test lansmanı. 
Şu anda, araştırmacılar hâlâ ilk etapta yapmaya değer olan yeterli enerjiyi toplamanın yolları üzerinde çalışıyorlar. Ayrıca, bu enerjiyi aşağı inerken çoğunu kaybetmeyecek şekilde yüzeye ışınlamanın yolları üzerinde çalışıyorlar. Ancak muazzam bir potansiyele sahip ve beklenenden daha erken bir lansman olabilir. 

Projenin eş direktörü Ali Hajimiri TechCrunch’a, lansmanın 2023 yılının ilk çeyreğinde olmasının beklendiğini söyledi. Hajimiri, “Uzaktan kablosuz güç aktarımı, hafif esnek fotovoltaikler ve esnek konuşlandırılabilir uzay yapıları gibi çabaya dahil olan kilit teknolojilerin alan doğrulaması için birkaç gösterici içerir” dedi ve “Nihai sistemin, yakın formasyon uçuşunda ve birbiriyle senkronize olarak çalışan birden fazla konuşlandırılabilir modülden oluşması öngörülmüştür. Her modül onlarca metredir ve sistem zamanla daha fazla modül eklenerek oluşturulabilir” diye ekledi. 

Diğer benzer projeler halihazırda devam ediyor, bu yüzden hangisinin önce başlayacağını zaman gösterecek.

Kaynak: Interesting Engineering



Slider Altına