İnce Filmli Güneş Gözelerinde Başarı Öyküsü Devam Ediyor

Baden-Württemberg Güneş Enerjisi ve Hidrojen Araştırmaları Merkezi (ZSW) yeni bir Avrupa rekoru kırdı. Stuttgart’taki bilimciler çalışmaları ile “bakır indiyum galyum diselenür”den (CIGS) mamul ince filmli güneş gözelerinde verimliliği %22’ye çıkardı.
Başarı çeşitli üretim süreçleri optimize edilerek elde edildi. Uzmanlara göre bu teknoloji, geleneksel silikon güneş gözelerine güçlü bir alternatif olarak giderek pazardan daha çok pay alacak. Endüstride CIGS bazlı çözümlere yoğun ilgi gösteriliyor.
ZSW tarafından üretilen, rekor kıran hücrelerin yüzey alanı 0.5 cm2. Hücreler, laboratuvar ortamında, bir kaplama makinasında eşlenik buharlaşma metodu ile üretildi.
ZSW Yönetim Kurulu Üyesi ve Güneş Gözeleri Bölümü Başkanı Prof. Michael Powalla, "Önümüzdeki bir taç yıl içinde bu verimlilik oranı %25’e çıkacak” diyor.
Güneş enerjili elektrik üretiminde büyük yarış
CIGS teknolojisi son yıllarda büyük ilerleme kaydetti. Pazardaki en büyük rakibi multi-krital silikon hücreler, bir süre önce verimlilik rekabetinde öne geçmişti. Modül olarak verimlilikte hâla silikon güneş gözeleri önde. Ticari alanda silikon modüller %17, CIGS modüller ise %14 verimliliğe sahip. Küçük ölçekli CIGS üreticileri watt başına 40 cent (USD) maliyetle üretim yapıyor. Bu maliyeti üretim ölçeklerini genişleterek düşürebilir. Yıllık 0.5-1 gigawatt üretim yapan CIGS tesisleri %18 veya daha fazla modül verimliliğini watt başına 25 cent maliyetle sağlayabilir. Bu ise aynı zamanda silikon güneş gözesine göre daha az yatırım gereksinimi demektir.
İnce filmli güneş gözeleri pazarında fırsatlar artıyor
İnce film teknolojisi güneş ışığının daha az olduğu koşullarda daha fazla verim sağlaması ve daha fazla gölge toleransına sahip olması açısından önemli avantajlar sağlıyor. Modüllerin yüzeyine getirdiği pürüzsüz ile parlaklık, çatı ve cephelere de çok daha iyi uyumlu görünüm sağlıyor. Ayrıca CIGS modüllerinin üretiminde silikon güneş gözelerine göre daha az enerji sarfiyatı getirir.
Bu gelişmenin zamanlaması, küresel güneş gözeleri pazarındaki hızlı yükseliş eğilimine çok uygun düştü. 2015 yılında güneş enerjisinden elektrik eldesi kapasitesi 52 gigawatt gibi rekor bir seviyeye yükseldi ve önümüzdeki birkaç yıl içinde bu hacmin 100 gigawatt’a çıkması bekleniyor. Bu ise dünyada bir çok yeni güneş enerjili sistem üreten tesise ihtiyaç duyulacağını gösteriyor.