Header Reklam
Header Reklam

Gece de Elektrik Sağlayabilen Büyük Ölçekli Güneş Enerjisi Projesi

15 Ağustos 2017
Gece de Elektrik Sağlayabilen Büyük Ölçekli Güneş Enerjisi Projesi

Projeciler, Ortadoğu'da yapımı planlanan büyük bir güneş enerjisi projesinde gece boyunca elektrik sağlayabileceklerini söyledi. Bloomberg haber servisine göre, 1 milyar $'lık (770 milyon £) plan, Dubai'de 16:00 ile 10:00 saatleri arasında 200 megawatt'a kadar elektrik sağlayacak. Fotovoltaik hücreler kullanarak elektrik üretmek yerine sistem, güneş enerjisini konsantre etmek ve suyu ısıtmak için aynalar kullanarak çalışır. Isı, ergitilmiş tuzda depolanır ve daha sonra bu ısı, bir türbini çalıştıracak buharı üretmek için kullanılır.

Projenin arkasındaki ACWA Power International adlı Suudi Arabistan merkezli şirketin CEO'su Paddy Padmanathan, haber servisine bu sistemin dünya genelinde giderek çok daha popüler hale geleceğini söyledi. "Daha rekabetçi olmasa da, 18 ay içinde konsantre güneş enerjisinin kombine gaz çevrimi ile başa baş kalacağını düşünüyorum. Sistemin odak noktası fotovoltaik ve piller üzerine yoğunlaştı, ancak ne kadar süreyle şarj edebilecekleri konusunda bir sınır var. CSP'nin [yoğunlaştırılmış güneş enerjisi] gece boyunca çalışabileceğini kanıtlıyoruz." dedi.

Sistem, ergimiş tuzu şaşırtıcı derecede 490 dereceye kadar ısıtabiliyor.

Padmanathan şu anda sadece iki şirketin güneş CSP sistemleri tedarik ettiğini belirtiyor ve ekliyor: “Diğerleri iflas etti. Ama piyasaya girmeye başlayan en az beş Çinli şirket olduğunu biliyorum”.

ACWA, Fas ve Güney Afrika'da da CSP tesisleri inşa etti ve Suudi Arabistan'da bir tesis kurmayı planlıyor.

Padmanathan, "Şu anda hep PV ve rüzgâr konusunda teklif veriliyor, ancak özellikle maliyet açısından rekabet edebileceklerini gördüklerinde bir CSP projesi isteyebileceklerini düşünüyorum" dedi.

Bloomberg Yeni Enerji Finans'ın güneş analizi başkanı Jenny Chase; “Fotovoltaik (PV) güneş panellerinin azalan maliyetleri, güneş enerjisini kullanan bu rakip yöntemin şansını düşürüyordu. Dubai'deki bu tesis 2021 yılına kadar teslim edilecek. O zamana kadar, güneş enerjisi PV'lerinin ve pillerin maliyet açısından aynı seviyeye gelmesini bekliyoruz. Bu yeni tesis, bir güneş termik santralinden çok daha esnek yapıda olacak" dedi.

 

Kaynak: Independent 



Slider Altına