Header Reklam
Header Reklam

Çok Fazla Türbin Rüzgâr Gücünü Azaltabiliyor

06 Haziran 2021
Çok Fazla Türbin Rüzgâr Gücünü Azaltabiliyor

Yeni bir çalışmaya göre, çok fazla türbin, rüzgâr çiftliklerinin üretimini yüzde 20 ila 25'e kadar azaltılabilir.

Rüzgâr enerjisi, tüm dünyada yaygınlaşan rüzgâr çiftlikleri ile giderek daha fazla saygı duyulan bir enerji kaynağı haline geliyor. Ancak, yeni bir araştırmaya göre, rüzgâr çiftliğinizden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, çok fazla rüzgâr türbinine sahip olmak istemeyebilirsiniz.

Helmholtz Center Hereon'dan Dr. Naveed Akhtar liderliğindeki bir ekip, bir basın açıklamasında, rüzgâr türbinlerinin birbirine yakınlığı nedeniyle rüzgâr çiftliğindeki rüzgâr hızlarının önemli ölçüde yavaşladığını söyledi.

Nature Scientific Reports dergisinde yayınlanan araştırmaları, bu frenleme etkisinin, ortalama rüzgâr hızlarında fark edilen büyük ölçekli düşük rüzgâr modelleriyle sonuçlandığını ortaya koyuyor. Araştırmacılar, komşu rüzgâr çiftliklerinin üretiminin yüzde 20 ila 25 oranında azaltılabileceğini belirtiyor.

Akhtar ve ekibi, hava durumu hizmetleri tarafından da kullanılan COSMO-CLM bilgisayar modelini kullanarak, bir dizi farklı hava koşulunu kapsayan 2008-2017 dönemi için Kuzey Denizi üzerindeki rüzgâr hızını hesapladı.

Araştırmacılar basın bültenlerinde şöyle bir ifadeye yer verdiler: "Sonuçlar, genellikle Mart ve Nisan aylarında olduğu gibi, istikrarlı hava koşullarında en büyük uzantıları gösteren büyük ölçekli bir düşük rüzgâr hızı modeliyle karşı karşıya kalacağımızı açıkça gösteriyor. Öte yandan, fırtınalı zamanlarda - özellikle Kasım ve Aralık aylarında - atmosfer o kadar karışık ki, rüzgâr çiftliğindeki olumsuz etkileri nispeten küçük." 

Ekip, sonuçlarını doğrulamak için, Kuzey Denizi'ndeki iki araştırma platformundan 2008'den 2017'ye kadar olan rüzgâr ölçümleriyle simülasyonları karşılaştırdı.

Akhtar, "Rüzgâr çiftliklerini analiz etmek için geleneksel akış modelleri çok yüksek bir uzamsal çözünürlüğe sahip, ancak bir rüzgâr alanına yalnızca kısa bir süre içinde bakıyor. Ayrıca, bunlar bir rüzgâr santralinin geniş bir alandaki hava akışını nasıl değiştirdiğini belirlemek için kullanılamaz" dedi.

Akhtar ve meslektaşlarının vardığı sonuç, türbinlerinin birbirine çok yakın inşa edilmesinin endişe edilmesi için bir nedenin var olduğuydu. Rüzgâr enerjisi popülerlik kazandığı için çalışma dikkat çekici.

Geçen ay Beyaz Saray, ABD'nin ilk büyük açık deniz rüzgâr projesinin yapımını onayladı.

Bu projenin arkasındaki mühendisler ve diğer rüzgâr çiftlikleri, verimliliği optimize etmek ve işletme maliyetlerini ve çevre üzerindeki etkilerini azaltmak için rüzgâr türbinlerini hangi mesafede inşa etmeyi planladıklarını dikkate almalı.



Slider Altına