Header Reklam
Header Reklam

Avrupa Yenilenebilir Enerji Sektörü, Mart Ayındaki %15-30 Fiyat Düşüşünü Geri Kazanmaya Başlıyor

15 Nisan 2020
Avrupa Yenilenebilir Enerji Sektörü, Mart Ayındaki %15-30 Fiyat Düşüşünü Geri Kazanmaya Başlıyor

Piyasalardaki dalgalanma karşısında yenilenebilir enerji kaynaklarının uzun vadeli istikrarını sağlamak için yeni risk yönetimi stratejileri gerekiyor.

Avrupa’daki yenilenebilir enerji fiyatları, mart ayının başında önemli bir darbe aldı ve şubat ayındaki ortalama fiyatlara kıyasla kilit pazarlarda %15-30 arasında düştü. Bununla birlikte, temiz enerji Güç Satın Alma Anlaşmaları (PPA) için yazılım ve danışmanlık hizmetleri sağlayıcısı Pexapark’ın fiyat endekslerine ve analizlerine göre, fiyatlar mart ayının en düşük seviyelerinden şimdi yükselişe geçti ve önemli ölçüde iyileşti. Bu şimdilik iyi bir haber olsa da, bu yaşananlar yenilenebilir enerji sektörü için risk yönetiminin önemine işaret etti.
Pexapark’ın fiyat endeksleri, Covid-19’dan kaynaklanan fiyat şokunun şiddetinin, 2011 Fukushima Daiichi nükleer felaketi gibi önceki krizlerde yaşananları aştığını gösteriyor. Pexapark’ın bileşik Avrupa endeksine göre, yenilenebilir enerji fiyatları 23 Mart’ta MWh başına 32,88 €’dan 9 Nisan itibarıyla MWh başına 36,36 €’ya yükseldi, ancak geçen yılın sonlarında görülen seviyelerin yine de altında kaldı. Bu nedenle, piyasa koşulları herhangi bir anlaşmayı finansal olarak yaşanmaz hale getirdiği için birçok yatırımcı ve girişimci, PPA’ları beklemeye alıyor.
Fiyattaki bu kısa vadeli düşüşün yanı sıra, Covid-19 da piyasada çok yüksek volatilite seviyelerine sebep oldu. Pexapark’ın analizine göre; aylık sözleşmeler için piyasada işlem gören oynaklık %90’a yakın, tarihsel olarak gözlenen seviyelerin oldukça üzerindedir, bu da kilitlenmelerin sona ermesine ilişkin belirsizliği ve ilgili güç talebi artışını yansıtıyor. Ancak, pazardaki aksamaların uzun süre devam etmesi olası değildir. 2021 takvim yılı sözleşmesi için halihazırdaki volatilite %30 civarında iken, 2022 sözleşmeleri %25 gibi daha ılımlı bir seviyede işlem görmektedir. Buna rağmen Pexapark, uzun vadede faydadan daha fazla zarar vereceği için, fiyat ve oynaklık normale dönene kadar PPA şebekelerinin terk edilmesini beklemiyor.
Pexapark COO’su Luca Pedretti şunları söylüyor: “Satınalma, yapılandırma, fiyatlandırma, müzakere ve son olarak (uzun vadeli) PPA'lar zaman gerektiren karmaşık süreçlerdir. Fiyatlar düzeldiğinde, endüstri bu anlaşmaları sıfırdan yeniden başlatamaz. Bu nedenle, çoğu yatırımcı, fiyatların yüksek olduğu zamana göre daha yavaş da olsa ilerlemeye ve hazırlık yapmaya devam ediyor. PPA'lar, sübvansiyon dışı yenilenebilir yatırımlarda ve özellikle fiyat oynaklığı dönemlerinde başarılı olmak için stratejik bir ön şart olabilir. Şu anda yaşadığımız gibi kargaşada başarılı bir şekilde devam edebilmeleri için yenilenebilir enerji oyuncularının, enerji alanındaki pozisyonlarını koruyacak şekilde, hızlı bir şekilde satma ve fiyat hareketleri üzerinde esnek bir şekilde hareket etme yeteneğini sürdürme gibi ticaret şirketleri tarafından kullanılan daha sağlam risk yönetimi tekniklerini benimsemesi gerekecek.”
Pexapark, 16 Nisan Perşembe günü saat 12.00’de (CET) yapılacak olan Covid-19’dan kaynaklı piyasa oynaklığı bağlamında yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin enerji riski yönetimini keşfetmek için bir web seminerine ev sahipliği yapıyor.

Covid-19’un etkisini azaltmak için stratejiler hakkındaki tartışmaya katılmak isteyen yenilenebilir enerji uzmanları buradan kaydolabilir. 
Pexapark’ın “COVID-19 ve Fiyatlandırma ve Risk Yönetimi Yenilenebilir Enerjiyi Yönetme Sonuçları”nı okumak için tıklayın.
  
 
 



Slider Altına