Header Reklam
Header Reklam

ABD’de Yenilenebilir Enerji Nisan Ayında %28 Rekor Kırdı

16 Temmuz 2022
ABD’de Yenilenebilir Enerji Nisan Ayında %28 Rekor Kırdı

Yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrik miktarı Nisan ayında %28 ile rekor kırdı ve bu, yenilenebilir enerjinin ABD enerji piyasalarında ne kadar önemli hale geldiğini gösteren çığır açan bir rakam.

Rüzgâr, güneş ve hidroelektrik barajlarından yenilenebilir enerji ile üretilen ABD elektriğinin yüzdesi, Nisan 2001'deki %8,6'dan bu yılın Nisan ayındaki %28'e kadar istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Bu rakamlar, ülkenin enerji verilerini izleyen ABD Enerji Bilgi İdaresi tarafından yayınlandı.

Dalgalanmayı ne açıklıyor?

Enerji analisti ve karbonsuz bir enerji ekonomisine geçişle ilgili yeni bir kitap olan “The Energy Switch”in yazarı Peter Kelly-Detwiler, şunları söylüyor: “Bu iki nedenden dolayı oluyor. Birincisi maliyet. Yenilenebilir enerji, şu anda mevcut olan ekonomik açıdan en rekabetçi güç.”

2021'de yeni bir rüzgâr türbininden bir megavat saat elektrik üretmenin maliyeti 26 ila 50 dolar arasındaydı. Yıllık elektrik üretim maliyeti tahminlerini yayınlayan bir finansal danışmanlık firması olan Lazard'a göre, en ucuz doğal gaz santralinden elde edilen aynı miktarda elektrik 45 ile 74 dolar arasında değişiyordu.

Kullanılan temiz enerji miktarını artırmaya yönelik federal ve eyalet yetkileri ile teşviklerinin de yardımcı olduğu söyleniyor.

Nisan ayı, özellikle rüzgârlı bir ay olma eğiliminde ve bu yılki bahar, diğerlerinden daha da rüzgârlı geçti.

Ayrıca ilkbaharda fosil yakıtlardan ve nükleerden şebekeye daha az güç geliyor. Bunun nedeni, ılıman hava nedeniyle elektrik talebinin genellikle daha düşük olması ve fosil yakıt ve nükleer santrallerin bakım ve yakıt ikmali için bu zamanı ayırması, bu santrallerin üretimlerini azaltıyor.

Bir başka sürpriz de Nisan ayında rüzgâr ve güneş enerjisinin birlikte nükleer santrallerden daha fazla elektrik üretmesiydi.

Tarihsel olarak, karbon nötr olan nükleer santraller, Amerika'nın elektriğinin yaklaşık %20'sini güvenilir bir şekilde üretmiştir. Nisan ayında bu sayı %18'e düşerken, rüzgâr ve güneş kombinasyonu %19,6'da kaldı.

Nükleer düşüş, kısmen geçen yıl iki santralin, New York eyaletindeki Indian Point ve Michigan'daki Palisades'in kapatılmasının yanı sıra bakım için planlanan kapanışların bir sonucudur.

Trend devam edecek mi?

Federal verilere göre, tüm ABD karbon nötr enerji kaynakları (nükleer, rüzgâr, hidroelektrik ve güneş) bir araya getirildiğinde, Nisan ayında ABD elektriğinin neredeyse %46'sı çevreye sera gazı katkısı yapmayan kaynaklardan geldi.



Slider Altına