Header Reklam
Header Reklam

Temiz enerji sektörünün kalbi EIF’te attı

18 Ekim 2021 Dergi: Eylül-Ekim 2021

Çok uzun bir aradan sonra temiz enerji sektörü EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı’nda bir araya geldi. 13-15 Ekim 2021 tarihleri arasında güneşin başkenti Antalya’da düzenlenen ve iklim değişikliğinin gündemimizde daha fazla yer alması nedeniyle enerji dönüşümüne ağırlıklı olarak yer verilen EIF’te dünyada ve Türkiye’de enerji üretimine ilişkin çok çeşitli konular tartışıldı. EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı’nın açılışına video konferans yöntemiyle katılan Bakan Dönmez, yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye’nin gündeminde ilk sıralarda olduğunu belirterek, Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasının iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli argüman olacağını söyledi.

Türkiye’nin yenilenebilir enerjide kurulu gücünün 52 bin MW’ın üzerinde olduğunu aktaran Dönmez, “Yenilenebilir enerjide rüzgar ve güneş enerjisini yaygınlaştırmak için 4 bin 500 MW’lık yeni YEKA yarışmalarımızın ilanına çıktık. Toplam 2 bin MW gücündeki YEKA RES-3’ün başvurularını 14 Aralık’ta alacağız. 75 şehirde 42 bağlantı noktasında yapacağımız YEKA RES-3, 20-90 megavat arasında değişen kapasitelerde olacak. YEKA GES-4’ün başvurularını da 30 Mart 2022’de alacağız. Üç şehrimizde toplam 1000 MW’lık kapasite tahsisi ayırdığımız YEKA GES-4’ü, 50 ila 100 MW’lık yarışmalar halinde yapacağız. Geçen günlerde Resmi Gazete’de ilanına çıktığımız YEKA GES-5 ise toplam 1500 MW gücünde olacak. 23 şehir ve 76 bağlantı noktasında yapacağımız YEKA GES-5 yarışmamızın başvurularını 12 Ocak 2022’de alacağız” dedi.

14. EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı’nın Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’ye sunularak onaylanmasının ardından düzenlenmesi tam yerine rast geldi, pek de güzel oldu, sorunların boyumuzu aştığı bir dünyada yüzler üç gün boyunca gülümsedi. Çünkü Paris İklim Anlaşması, taraf ülkelere emisyon azaltımı için sorumluluklar yüklüyor. 2053 Net Sıfır hedefi için Türkiye’nin kömürden ve kömüre dayalı enerji politikalarından çıkması, mevcut kömürlü termik santrallerin yenilenebilir kaynaklara ikame edilerek aşamalı olarak emekliye ayrılması gerekiyor.

İklim ve enerji kuruluşu Ember’in Eylül ayında yayımladığı bir raporuna göre; Türkiye’de yeni rüzgar ve güneş santralleriyle elektrik üretmek, mevcut ithal kömür santralleriyle üretmekten daha ucuz. Çünkü teknolojik gelişmeler güneş ve rüzgar santrallerinden alınan verimi yükseltti ve sistem maliyetlerini düşürdü. Güneş her gün doğuyor, rüzgar her gün esiyor, kaynağı sonsuz. Dolayısıyla kömür, güneş  ve rüzgarla rekabet edebilecek güçte değil. Ve EIF, bu sonsuz iki kaynağın gücünü, hem 
düzenlenen oturumlarda hem de o enerjik kalabalığın gülen gözlerinde hepimize gösterdi.

Tabii ki enerji dönüşümü kolay bir süreç değil ama gerçekleşmemesi için de hiçbir sebep yok.
Güneş ve rüzgarımız bol olsun…

Nihan Kolçak
nihankolcak@dogayayin.com



Slider Altına