Header Reklam
Header Reklam

Rüzgâr enerjisi sektörü 3. İzmir Rüzgâr Sempozyumu’nda buluştu

09 Aralık 2015 Dergi: Kasım-Aralık 2015
Rüzgâr enerjisi sektörü 3. İzmir Rüzgâr Sempozyumu’nda buluştu

8-10 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen 3.İzmir Rüzgâr Sempozyumu, rüzgâr enerjisi sektörü temsilcilerini bir araya getirdi.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası İzmir şubelerinin birlikte düzenlendiği 3. İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi’ne, çeşitli illerden gelen 350’si kayıtlı olmak üzere toplam 1050 kişi katılım sağladı. 8-10 Ekim tarihleri arasında MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin açılışı, MMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin, Sempozyum Yürütme Kurulu ve Akademik Kurul adına Hacer Şekerci, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Yeşil’in konuşmalarını içeren bir oturumla yapıldı.

Etkinliğin ilk konuşmasını yapan Güniz Gacaner Ermin, dünyanın her gün giderek artan ekolojik yıkım tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Ülkemizin ciddi boyutlara varan yenilenebilir enerji kaynağı potansiyeli bulunmakla birlikte bu potansiyelin elektrik üretimindeki payının artırılması gerekmektedir. Böylelikle bir taraftan dışa bağımlılığımız azaltılıp, yerli üretimimiz artırılırken diğer taraftan da istihdama katkı sağlanabilecektir” diye konuştu. Ermin’in ardından söz alan Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Hacer Şekerci, sempozyum programına dair bilgilendirmede bulunurken, sempozyum süresince 10 bildiri sunumu gerçekleşeceğini, 8 oturumda çeşitli başlıklarda 30 sunum yapılacağını bilgisini verdi.
EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş ise yaptığı konuşmada Türkiye’de rüzgâr enerjisi üretiminin durumuna ilişkin çeşitli veriler sunarak, rüzgâr enerjisi üretiminin 2015 yılının ilk 8 ayı itibarıyla % 44 oranında arttığına vurgu yaptı. Ulutaş, bu alanda Ar-Ge çalışmalarının önemine değinerek, “Bugün ithal kaynaklara dayalı santrallarda olduğu gibi yerli ve yenilenebilir kaynaklarda kullanılan ekipmanlar konusunda da yoğun dışa bağımlılık söz konusudur. Ülkemizde enerji yatırımlarının ne yazık ki ancak çok küçük bir kısmı Ar-Ge çalışmalarına ayrılmaktadır. Diğer alanlardaki geri kalmışlık bir yana, rüzgâr ve güneş enerjisi konusunda ciddi Ar-Ge çalışmalarına başlanması için zaman kaybedilmemelidir” şeklinde konuştu.
Rüzgâr enerjisinin toplam kurulu güç içindeki payının yılın ilk 8 aylık döneminde yüzde 5,2`den, % 5,6`ya çıktığına dikkat çeken Ulutaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üretim açısından bakıldığında ise yılın ilk sekiz aylık döneminde rüzgar enerjine dayalı santrallardan toplam üretimin % 4,5`ine denk gelecek şekilde 7 milyar 797 milyon kilovatsaatlik (kWh) enerji üretilmiştir. Bu rakam 2014`ün ilk 8 aylık dönemi ile kıyaslandığında üretimin % 44 düzeyinde arttığını gösteriyor. Rüzgâr enerjisi alanındaki bu gelişmeye rağmen Elektrik İşleri Etüt İdaresi`nin Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası adlı çalışmasına göre sadece ilimiz İzmir`de ekonomik olarak kurulabilecek potansiyellin 11 bin 854 MW olduğu göz önünde bulundurulursa, ‘ekonomik ve sosyal olarak kullanılabilir kapasite’ konusunda çekinceleri not etmekle birlikte henüz yolun başlangıcında olduğumuzu söyleyebiliriz.” Dünya genelinde ise daha hızlı bir büyüme yaşandığını ifade eden Ulutaş, Danimarka`nın rüzgârın üretimdeki payını yüzde 20`den 30`a, Portekiz`in ise yüzde 9`dan 20`ye yükselttiğine dikkat çekti.
Açılışta son sözü alan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil ise rüzgâr enerjisi yatırımları konusunda kamu payının artması gerekliliğine dikkat çekti.

Resim yarışması ödül töreni düzenlendi

Açılış konuşmalarının ardından 3. İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi kapsamında Kintech Engineering firmasının destekleriyle düzenlenen “Temiz Bir Dünya İçin Yenilenebilir Enerji” konulu Ortaokul Öğrencileri Arası Resim Yarışması ödül törenine geçildi.Hasan Ali Yücel Ortaokulu`ndan Büşra Damoğlu ve resim öğretmeni Neşe Aydınalp birincilik; Necmiye Bilgin Ortaokulu`ndan Ceyda Yalçın ve resim öğretmeni Güler Öğrük ikincilik, MEV Koleji Özel Ortaokulu`ndan Nehir Kayaalp ve resim öğretmeni Neşe Aydınalp üçüncülük ve yine Hasan Ali Yücel Ortaokulu`ndan Oya Naz Yavuz ve resim öğretmeni Yeliz Özoğlu’na mansiyon ödüllerini Kintech Engineering firması adına MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İskender Kökey takdim etti.Resim Yarışması ödül töreninin ardından Hüseyin Yeşil, Güniz Gacaner Ermin, Mahir Ulutaş, Yürütme Kurulu Üyeleri ile Dernek ve Birlik temsilcilerinin katılımıyla sergi açılışı sahnede gerçekleştirildi. Daha sonra 25 firma ve kurumun katılımıyla düzenlenen sergi ile ortaokullar arası ve resim yarışması sergisi katılımcılar tarafından ziyaret edildi.

Oturumlar, katılımcılar tarafından ilgi ile takip edildi

Sempozyum kapsamında, sektörün deneyimlerini paylaştığı 8 oturumda “Rüzgâr Santrallerinin Geliştirilmesi”, “Rüzgâr Ölçüm Teknolojileri”, “Rüzgâr Santrallerinin İşletmesi”, “Yerli Rüzgâr Endüstrisi”, “Rüzgâr Enerji Santralleri Projelendirme ve İnşa Süreçleri”, “Lisanssız Elektrik Üretimi” ve “Rüzgâr Türbin Teknolojileri” ana başlıklarında 30 sunum gerçekleştirildi. Bu sunumlardan üçü yabancı konuklar tarafından sunuldu. Paralel olarak düzenlenen iki akademik oturumda ise 10 bildiri akademik katılımcılar tarafından sunuldu.

Paneller ile sektöre ilişkin sorunlar değerlendirildi

Sempozyumumuzda rüzgâr enerjisi konusunun ilgili kurumlarca değerlendirileceği iki panel gerçekleştirildi. Birinci panel ilk günün son oturumu olarak “Rüzgâr Santrallerinin Sosyal ve Çevresel Etkileri” konusunda düzenlendi. Konunun sosyal yanları Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları ve Karaburun Kent Konseyi temsilcileri tarafından masaya yatırıldı. İkinci panel ise “Rüzgâr Enerjisi Mevzuatı ve Yatırımlara Etkisi” konusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. ve Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği’nin temsilcileri tarafından tartışıldı.



Slider Altına