Röportaj: Som Güvenlik İş Geliştirme Yöneticisi Görkem Güngör

02 Mart 2020 Dergi: Ocak-Şubat 2020

Elektroşoklu çit uygulamasını geliştirerek santrallerin bekçisiz olarak işletilmesini sağlıyoruz

Yüksek güvenlik sağlayan, elektroşoklu güvenlik çitlerinin satış ve kurulum faaliyetlerini gerçekleştiren Som Güvenlik, elektroşoklu güvenlik çitleri sayesinde, güneş enerjisi santrallerinin çevre güvenliğinin daha iyi ve verimli şekilde sağlanabildiğini düşünüyor. Som Güvenlik’in bugün itibarıyla, elektroşoklu çit uygulaması yaptığı güneş enerjisi santrali 250 MW kurulu gücün üzerinde. Son iki yıldır ise bu sistemi, kapı ve kamera otomasyonlarıyla geliştiren Som Güvenlik, santrallerin bekçisiz olarak işletilmesini de sağlıyor. Konunun ayrıntılarını Som Güvenlik İş Geliştirme Yöneticisi Görkem Güngör’den dinledik…

Som Güvenlik’in faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Som Güvenlik firması olarak, yüksek güvenlik sağlayan, elektroşoklu güvenlik çitlerinin satış ve kurulum faaliyetlerini gerçekleştirmekteyiz. Elektroşoklu çit ismi ilk bakışta korkutucu gelse de, tamamen zararsız ve yüksek caydırıcılığı olan bir alarm sistemidir. Tüm dünyada 30 yıldan uzun bir süredir, güvenlik amacıyla kullanılmaktadır ve bugüne kadar hiçbir olumsuz olayla karşılaşılmamıştır. Kurulumunu yaptığımız sistem, tüm kamera ve otomasyon sistemleriyle de entegre çalışabilmekte ve uzaktan izleme özelliği sayesinde fiyat-performans oranında rakipsiz bir ürün olmaktadır.

Yenilenebilir enerji sektörüne ilişkin çözümleriniz nelerdir?

Yenilenebilir enerji santralleri, özellikle de güneş ve rüzgar enerjisi santralleri, genellikle şehirden uzak alanlarda kurulduğundan dolayı, her zaman bir güvenlik zafiyeti bulunmaktadır. Biz, elektroşoklu güvenlik çitleri sayesinde, güneş enerjisi santrallerinin çevre güvenliğinin daha iyi ve verimli şekilde sağlanabildiğini düşünüyoruz. 2009 yılından bu yana elektroşoklu çitlerin çeşitli tesislere uygulamalarını gerçekleştirdik ve 2015 yılından beri de güneş enerji santrallerinde uygulamalar gerçekleştirmekteyiz. Bugün itibarıyla, elektroşoklu çit uygulaması yaptığımız güneş enerjisi santrali 250 MW kurulu gücün üzerine çıktı. Son 2 yıldır ise bu sistemi, kapı ve kamera otomasyonlarıyla geliştirdik, santrallerin bekçisiz olarak işletilmesini sağlar hale geldik. Geliştirdiğimiz bu bekçisiz santral; sahada fiziki güvenliğe ihtiyaç duyulmayan, çevre çitinin elektroşoklu güvenlik çiti olduğu, çitten alarm geldiğinde, hareketli kameraların, alarm gelen bölgeye döndüğü, tüm kapıların parmak izi okuyucularla, güvenlik görevlisine ihtiyaç duyulmadan, sadece yetkili kişilere açıldığı ve sahanın kesintisiz olarak uzaktan izlenebildiği bir sistemdir.  

Bu konuda gerçekleştirdiğiniz projelerden örnek verebilir misiniz?

İzmir ve Manisa’da toplam kurulu gücü 98 MW olan ve tek bir müşterimize ait olan 25 parça güneş enerji santralini bekçisiz işletme sistemine entegre ettik. Normalde 84 kişi olması gereken sahadaki güvenlik görevlisi sayısı, uyguladığımız sistem sayesinde, merkezi izleme yöntemiyle 10 kişi ile yapılabilir hale geldi.   

Geçen yılın değerlendirmesini yapar mısınız? 2019 yılı firmanız için nasıl bir yıl oldu?

2019 yılı bizim için yoğun bir yıl oldu. Yeni kurulan güneş enerjisi santrali sayısında düşüş olmasına rağmen, biz 50 MW gücünde kurulumu devam eden santralin çevre güvenlik sistemi kurulumunu yaptık. Ayrıca, geçmiş yıllarda kurulan birkaç güneş enerjisi santralinin de çevre güvenlik sistemi iyileştirmelerini yapıp, bekçisiz işletme sistemine uygun hale getirdik.

2020 ylının başındayken bu yıl için hedefleriniz nelerdir?

Yeni yılda güneş enerjisi santralleri özelinde gerçekleştirdiğimiz güvenlik sistemi kurulumu hizmetlerimizi; elektriksel bakım, onarım ve işletme hizmetleri ile genişletip, ortak girişim olarak dahil olduğumuz SolarKontrol markamız altında devam ettireceğiz. Bu sayede, güvenlik hizmeti de dahil olmak üzere, tüm bakım, onarım, izleme hizmetlerini de kapsayan genişletilmiş bir işletme hizmeti vermeyi planlıyoruz. Şu an 98 MW kurulu güce sahip, güneş enerji santralinde bu hizmeti vermeye başladık.  

Ürünleriniz hakkında bilgi verir miisniz? Şantiyeler için mobil yüksek güvenlik çitleriniz öne çıkan ürünler arasında. Kurulum ve işleyiş hakkında bilgi verir misiniz?

Mobil elektroşoklu güvenlik çitleri projemiz 2 yıldır üzerinde çalıştığımız bir proje idi. 2020 itibarıyla da özellikle şantiyelerde kullanmaya başladık. Sistem, portatif elektroşoklu çit panellerinden ve otonom güç ünitesinden oluşmakta. Özellikle kablo hırsızlığı birçok santralin kurulum döneminde başa gelen sorunlardan biri olmakta. Biz de bu soruna çözüm üretmek amacıyla yola çıktık ve sonucunda mobil elektroşoklu çitleri geliştirdik. Ürünümüz standart mobil çitlere ek olarak içerdiği elektroşoklu telleri sayesinde, dışarıdan izinsiz girmek isteyenler için yüksek caydırıcı bir koruma sistemidir ve aynı zamanda çitlere müdahale durumunda alarm görevi görmektedir. Sistemde yüksek kapasiteli gece görüş sistemine sahip kamera sistemi de bulunmakta ve en önemli özelliği, kendi aküleri ve jeneratörü sayesinde dışarıdan başka hiçbir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan 90 günden fazla çalışabilmektedir. Sistemde yer alan GSM modem sayesinde, kesintisiz olarak uzaktan izliyoruz ve bir alarm durumunda yetkilileri haberdar ediyoruz. Tüm kurulum ve izleme hizmeti de paket içerisine dahil olmakta ve dönemsel kiralama şeklinde hizmet vermekteyiz. Sistemi, özellikle şantiyedeki geçici depolama alanının çevresine çok kısa bir süre içerisinde kurabiliyoruz ve aynı gün izleme merkezimize dahil edip, şantiyede olan bitenden haberdar olunmasını sağlıyoruz.