Header Reklam
Header Reklam

Yıldız Enerji Evi

03 Mart 2009 Dergi: Ocak-Şubat 2009
Yıldız Enerji Evi

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Davutpaşa Yerleşkesi'nde kurulan Yıldız Enerji Evi, temiz enerji ve yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı konusunda yapılan çalışmalara deneysel katkıda bulunma amacı taşıyor.

 

Projede, yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, dikey tip toprak kaynaklı ısı pompası ve gizli ısı depolama sistemi ile bölgede yaygın olarak kullanılan konvansiyonel enerji kaynağı birlikte düşünülmüş. Ayrıca Kız Öğrenci Yurdu'nun salonu ile Yıldız Enerji Evi'nin ısı yalıtım değerleri göz önüne alınarak yalıtım etkisi proje kapsamında değerlendirmeye alınmış. Isıtmada düşük sıcaklık rejimi ile duvardan ısıtma yöntemi uygulanarak yenilenebilir kaynakların optimum olarak kullanılması ve tesisattaki cihazların minimum kapasite ile çalıştırılması amaçlanmış.

 

Birleşik Yenilenebilir Enerji Sistemi (BYES) olarak adlandırılan projede elde edilecek çıktılar, ısı ve elektrik enerjisi olarak hedeflenmiş.

 

BYES sisteminin kullanılması ile, CO2 emisyonuna bağlı sera etkisi ve fosil kaynakların yanması sonucu ortaya çıkan zararlı yanma ürünlerindeki (CO, SOx, NOx, PbOx) azalma miktarı hesaplanabilecek. Bununla birlikte fosil yakıt kullanımının azaltılması ve sahip olunan yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin olarak değerlendirilmesi ülkemizin ekonomisi ve enerji politikaları açısından oldukça önem taşıyor. Diğer bir ifadeyle, tasarlanan BYES'ın Sürdürülebilir Enerji Kullanımı için kalıcı çözümler sunması bekleniyor. 

 

"Rüzgar Enerjisi, Güneş Enerjisi, Toprak Kaynaklı Dikey Tip Isı Pompası, Isıl Enerji Depolama Sistem Bileşenleri ile Isıtma, Soğutma ve Aydınlatma Amaçlı Oluşturulacak Bileşik Yenilenebilir Enerji Sisteminin Modelleme ve Analizlerinin Gerçekleştirilmesi, Deneysel Olarak İncelenmesi" isimli proje, 2007 yılında YTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü'ne yapılan başvuru sonucu kabul edilmiş; fakat bütçe yetersizliği nedeniyle ancak Haziran 2008'de hayata geçirilmiş. Proje ekibi YTÜ Rektörlüğü tarafından tahsis edilen iki katlı ve toplam 46 m2 taban alanına sahip olan konteynerde Ağustos 2008'de çalışmalarına başlamış. Ekip türlü zorluklarla kavuştuğu bu konteynere "Yıldız Enerji Evi" adını vermiş. Projeye Solareks, Novaterm, Heliotherm firmaları da katkıda bulunmuş.        


Etiketler


Slider Altına