Header Reklam
Header Reklam

“YEKA kabiliyetlerimizi artıracak”

20 Temmuz 2017 Dergi: Temmuz-Ağustos 2017

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) 23 Mayıs’ta kamu ve yatırımcıları bir araya getiren sektör toplantısı düzenledi. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Uygulama Tesisi Konferans salonunda gerçekleşen toplantıda en çok YEKA, başvuru sürecindeki projeler ve 2020 yılı sonrasındaki YEKDEM mekanizması konuşuldu. Toplantının açılış konuşmalarını TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, YEGM Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta ve Eltemtek Genel Müdürü Nadim Ekiz yaptı.

 YEGM Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta konuşmasına, Türkiye’nin 80 bin MW’lık enerji kurulu gücü olduğunu ve bunun 6 bin MW’ının rüzgâra ait olduğunu belirterek başladı. Geçtiğimiz yıl 60 milyar dolar olan enerji ithalatının, önümüzdeki süreçte 100 milyar dolar olmasını beklediklerini ifade eden Usta, hem kaynak hem de teknoloji bağımlısı olan ülkemizin yerli kaynaklarını yerli teknolojiler kullanarak hayata geçirmek zorunda olduğunu belirtti. YEKA’ların birçok sektörü tetiklediğinden bahseden Usta, YEKA projesi ile birlikte çok farklı kabiliyetlerin ortaya çıktığını ve kabiliyetlerimizin ne kadar iyi olduğunu gördüklerini ve bunun Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfının yaptığı araştırmada da (TEPAV) ortaya konduğunu vurguladı. Yapılan araştırmada, üretilen 5 bin 33 üründen Ekonomik Sofistikasyon ve Ürün Sofistikasyon hesaplamalarına göre 63 yenilenebilir enerji ekipmanı, Türkiye ekonomisinin ortalamasından daha yüksek sofistikasyona sahip ürünler olarak ön plana çıkmakta olduğunu, bu ürünlerdeki olası uzmanlaşmanın, Türkiye ekonomisinin ortalama sofistikasyonunu pozitif yönde etkileme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bu zincirleme etkiden ekonominin geneli için önemli faydalar elde edilebileceğinin altını çizdi.

“2020 yılından sonraki belirsizlik çözülmeli”

Sektörün sorunlarının tartışıldığı ikinci bölümde sorunları kısaca özetleyen TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, en önemli sorunlarının öngörülebilir bir sektör olmaktan uzaklaşmak olduğunu belirtti. 2015 yılında alınan 3 bin MW’lık başvuruların sonuçlandırılmasını beklediklerini, inşa halinde olan santrallerin 861 MW’a kadar gerilediğini ve bu yüzden yeni projelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Ataseven, ilave kapasite artış taleplerinin sonuçlanmasını ve 2020 yılı sonrasında YEKDEM mekanizmasının netleştirilmesi gerektiğini iletti. Ayrıca elde edilen tecrübe ve birikimlerin Afrika ülkelerine götürülmesi amacıyla öncülük edilmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

“Yatırımcının işini kolaylaştırmak kamunun görevi”

 Rüzgâr dinamik bir sektör ve yatırımcının işini kolaylaştırmak kamunun görevi diyen YEGM Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Öz, YEKA’da çıkacak fiyatların 2020 yılı sonrasındaki YEKDEM için belirleyici bir rol oynayacağını belirtti. YEKA’da yatırımcıyı tek başına bırakmayacaklarını söyleyen Öz, projenin bakanlık projesi olduğu için ÇED ve imar izinlerindeki süreçlerin daha kısa olacağını iletti. Yerli aksamla ilgili yeni bir düzenleme olacağını ve konuyla ilgili kanun çalışmalarına başlandığını ifade eden Öz, YEKDEM için Bakanlar Kurulu kararı ile süreyi ikinci kez uzatmanın mümkün olamayacağına vurgu yaptı.

“Yenilenebilirin artması sistem işletmesini zorlaştırıyor”

617 MW kapasite artışından dolayı bekleyen rüzgar projesi olduğunu ve bunların en hızlı işletmeye girecek santraller olacağını belirten TEİAŞ Planlama Şube Müdürü Serhat Metin, 2025 yılına kadar olan projeksiyon hakkında çalıştıklarını ve 2025 yılındaki rüzgâr kurulu gücü 16 GW olduğunda sistem bağlantı kapasitesinde sorun yaşanmayacağını belirtti. Sistem işletmesini zorlaştıran etmenler arasında yenilenebilirin artmasını da sayan Metin, bunların nasıl çözülebileceğine ilişkin önerilerde de bulundu.

“Bu ülkeye yatırım yapın istiyoruz”

EPDK Grup Başkanı Refik Tiryaki ise “Biz sadece rasyonel yatırımcılardan bu ülkeye yatırım yapmalarını istiyoruz” dedi. Yarışma yönetmeliğinin sektöre hayırlı olması dilekleriyle sözlerine başlayan Tiryaki, rüzgâr sektöründe rasyonel davranan oyunculara ve yatırıma istekli yeni insanlara ihtiyaçları olduğunu söyledi. Kapasite artışlarının verilmesi konusunda bakanlıkla görüşüyoruz diyen Tiryaki, sürecin olumlu yönde ilerlediğini belirterek, “3 bin MW yarışmalarını YEKA’dan sonra yapmayı planlıyoruz ve Nisan 2018’de de 2 bin MW’lık başvuruları almayı devam ettirmek istiyoruz. YEKDEM’le ilgili yeni mevzuatı 2018’in ilk yarısı içinde netleştirmek için çalışıyoruz” diye konuştu.



Slider Altına