Wärtsilä, Portekiz'deki Yeşil Hidrojen Karışım Projesinde Capwatt ile Ortak Olacak
- 1023
- |

Wärtsilä teknoloji grubu, Maia'da bulunan Capwatt enerji santrali için yeşil hidrojen ve doğal gaz karışımı yakıtın testinde Portekizli enerji çözümleri sağlayıcısı ve bağımsız enerji üreticisi Capwatt ile işbirliği yapacak. Proje, 2023'ün ilk çeyreğinde başlayacak ve hacimce %10'a kadar yeşil hidrojen karışımlarını test etmeyi hedefliyor. Sonae Kampüsü'ne ve ulusal şebekeye enerji sağlayan birleşik ısı ve enerji santrali şu anda doğal gazla çalışan bir Wärtsilä 34SG motoruyla çalışıyor. Bu, mevcut bir gaz yakıtlı Wärtsilä elektrik santralinin karbon ayak izini azaltmak için yeşil hidrojenin kullanıldığı ilk örneklerden biri olacak.
Sahadaki Wärtsilä motoru, halihazırda %3'e kadar hidrojen içeren gazla çalışabilmektedir. Capwatt'a özel ihtiyaçları karşılamak üzere hedeflenen %10'luk yeşil hidrojen harmanlama seviyesine ulaşmak için motorda, kontrol sisteminde ve tesis otomasyon sisteminde değişiklikler yapılacak. Capwatt, yenilenebilir enerjiyle çalışan bir elektrolizör kullanarak yeşil hidrojen üretmeyi planlıyor.
Capwatt CEO'su Sérgio Rocha, "Operasyonlarımızı karbondan arındırma konusunda kararlıyız ve bu tesise yakıt sağlamak için hidrojen ve doğal gazın karıştırılmasını bu hedefe ulaşmak için önemli bir adım olarak görüyoruz. Wärtsilä, bu alanda büyük deneyime ve bilgi birikimine sahip bir şirket ve bu çığır açan projede onlarla yakın bir şekilde çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.
Wärtsilä Energy ve EVP Wärtsilä Corporation Başkanı Sushil Purohit, “Bu proje, mevcut enerji santrallerinin karbonsuz enerji üretimine doğru nasıl adımlar atabileceğini somut olarak gösteriyor. Bir teknoloji olarak, içten yanmalı motor, gelecekteki yakıtlardan yararlanmak üzere bir dönüşüm sağlamak için uygun bir çözüm sunuyor. Wärtsilä motorlarının esnekliği, yenilenebilir enerjinin çok daha büyük bir bölümünün güç sistemlerine dahil edilmesine izin vermede zaten önemli bir rol oynuyor” dedi.
Proje, sanayi sektöründe 2030 yılına kadar hidrojenin enerji tüketimindeki payını %5 artırmayı hedefleyen ülkenin Ulusal Hidrojen Stratejisi ile uyumlu. Önümüzdeki on yıl içinde hedef, 2,0 ila 2,5 GW kurulu hidrojen üretim kapasitesine sahip olmak ve doğal gaz şebekesine %10 ila 15 hidrojen enjekte etmektir.
Capwatt, bu projenin bilgi birikiminden yararlanabilecek, termal enerji talebinin karbondan arındırılmasında önemli bir rol oynayacak ve endüstriyel müşterilerinin temiz enerji geçişini mümkün kılacak yaklaşık 160 MW kojenerasyon santrali portföyüne sahiptir.
Wärtsilä motorları, %25'e kadar hidrojen içeren hidrojen/doğal gaz karışımlarında çalıştırılabilir ve şirket, 2025 yılına kadar saf hidrojen operasyonları için bir motor ve enerji santrali konsepti üzerinde çalışıyor.
Wärtsilä, Singapur'da açık denizde yüzer bir test ortamında yeni inşa edilmiş bir elektrik santralinde bir doğal gaz ve hidrojen karışımı üzerinde başarılı bir şekilde çalışan motor jeneratör setlerine hali hazırda sahip.