Header Reklam
Header Reklam

Türkiye Rüzgâr İstatistikleri Raporu: “Rüzgârda kurulu güç 7 bin 615 MW”

30 Eylül 2019 Dergi: Eylül-Ekim 2019

Türkiye Rüzgâr İstatistikleri Raporu’nun 2019’un ilk 6 ayını kapsayan verileri Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından yayımlandı. Buna göre Temmuz 2019 itibarıyla Türkiye’de rüzgârın ülkenin enerji ihtiyacını sağlama oranı yüzde 7,40’a ulaştı. 
Türkiye’nin kurulu rüzgâr gücü Temmuz 2019 itibarıyla 7 bin 615 MW’a çıkarken rüzgâr santralleri yatırımında aslan payını yüzde 37,66’lık oranla Ege Bölgesi aldı. Ege Bölgesi’ni yüzde 34,19 oranla Marmara Bölgesi takip etti. 


Rüzgâr yatırımcısı hız kesmek istemiyor
Hem yerli hem de yenilenebilir bir enerji kaynağı olması sebebiyle 2030 ve sonrası projeksiyonlarda tüm dünyada enerji yelpazesindeki payının yüzde 30’ların üzerine çıkacağı öngörülen rüzgâr sektörü Türkiye’de de hız kesmeden büyümeye devam etmek istiyor. TÜREB tarafından 2019’un ilk 6 ayında Türkiye’nin rüzgâr alanındaki görünümünün değerlendirildiği Türkiye Rüzgar Enerjisi İstatistik Raporu, bir önceki yıla oranla azalsa da kurulu güç artışının devam ettiğini ortaya koyuyor. “Rüzgâr yatırımcısı hız kesmek istemiyor. Tamamen yerli ve milli bir yenilenebilir enerji kaynağından söz ediyoruz. Üstelik son derece çevreci bir kaynak. Ülkemiz son 10 yılda bu alanda insan kaynağından yan sanayiye, türbin bileşenleri üretiminden bilgi birikimine kadar ciddi mesafe kat etti. Sadece ülkemiz için değil bölgede de bu alanda öncü bir ülke olabiliriz” diyen TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, bunun gerçekleşmesi için ilk ve en önemli adımın 2020 sonunda sona erecek olan mevcut YEKDEM’in yerini alacak yeni YEKDEM mekanizmasının bir an evvel açıklanması olacağını dile getirdi. Enerji Bakanlığı ve EPDK ile bu alanda yakından çalıştıklarını vurgulayan Yıldırım, 5-6 Kasım tarihlerinde Ankara’da yapılacak 8. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi’nin ana konusunun da bu olacağını kaydetti. 

Rüzgârda 7 yılda 3 kat artış

TÜREB’in yayınladığı 2019 ilk 6 ay Türkiye Rüzgâr Enerjisi İstatistik Raporu, yalnızca 2019’un ilk yarısını değil rüzgârda son 7 yılda yaşanan gelişimi de gözler önüne seriyor. 2012 yılında Türkiye’de kurulu güç 2 bin 312 MW iken bu rakam 7 yılda 3 kattan fazla artarak 7 bin 615 MW’a ulaştı. Yalnızca 2016 yılında bin 500 MW’lık kurulu güç artışı sağlandı. 2019 Haziran sonu itibarıyla: 
•    Rüzgârda kurulu güç 7 bin 615 MW,
•    Halihazırda işletmede olan rüzgâr enerji santrali sayısı 183, inşa halindeki santral sayısı 17, 
•    Türkiye’de kurulu rüzgâr türbini sayısı da 3 bin 155 oldu. 
•    Akfen Enerji, Ağaoğlu Enerji, Türkerler ve Borusan EnBW ilk 4 sırayı paylaşıyor. 
•    İnşa edilen santrallerin yüzde 21,61’i ise Balıkesir’de yer alıyor. 
Ocak-Mart 2019 döneminde rüzgâr gücü zirveye ulaştı
2019 yılının ilk yarısında Ocak-Mart ayları arasında rüzgârdan sağlanan elektrik oranı yüzde 8’lerin altına düşmezken baharla birlikte mevsimsel olarak düşüş görüldü. Haziran 2019’da ise rüzgârdan elde edilen enerji Türkiye’nin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 7,42’sini karşıladı. 

Rüzgârda kurulu güçte ilk 3 sırayı toplam yüzde 20 ile Polat Enerji, Demirer Enerji ve Güriş aldı
2019 yılının ilk 6 ayında rüzgârda kurulu güçte ilk 3 sırayı Polat Enerji, Demirer Enerji ve Güriş aldı. Polat Enerji 566,68 MW kurulu güçle yüzde 7,44; Demirer Enerji 506,42 MW ile yüzde 6,65 ve Güriş de 481,25 MW ile yüzde 6,32’lik paya sahip. Söz konusu dönemde ilk 3 şirket rüzgârda toplam kurulu gücün yüzde 20’sine imza atmış oldu. Güriş’in Hatay’daki 3 ve Kırklareli’ndeki 1 santrali ile Polat Enerji’nin Kırşehir’deki 1 santrali hariç bu üç yatırımcının tüm kurulu güç yatırımları Ege ve Marmara Bölgesi’nde bulunuyor. 

Aslan payı Ege Bölgesi’nin, 2 GW’ı geçen yalnızca iki bölge var
Temmuz 2019 verilerine göre bölgelere göre rüzgâr santrallerinin dağılımına bakıldığında:
•    Rüzgâr açısından en elverişli bölge olan Ege Bölgesi yüzde 37,66 ile rüzgârda aslan payını aldı. Bölgede kurulu güç 2.868,05 MW. 
•    Ege’yi yüzde 34,19’la Marmara Bölgesi izledi. Marmara’nın kurulu gücü 2.603,50 MW seviyesinde. 
•    Akdeniz Bölgesi yüzde 13,08 ve İç Anadolu bölgesi de yüzde 10,02’lik oranlarla yüzde 10 bandının üzerinde kalan bölgeler arasında yer aldı.
•    Karadeniz Bölgesi yüzde 3,67’lik; Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise yüzde 1,22’lik bir paya sahipken Doğu Anadolu’da bu oran yüzde 1’in altında: Yüzde 0,15 (Malatya, 11.70 MW’lık kurulu güç, Ekşi Enerji).
 

İzmir, Balıkesir ve Manisa rüzgârın liderleri
İllere göre dağılıma bakıldığında İzmir, Balıkesir ve Manisa, rüzgâr enerji santrallerinde liderliği üstlendi. İzmir yüzde 19,20 ile açık ara ilk sırada yer alırken onu yüzde 14,90’la Balıkesir izledi. Manisa yüzde 8,80’lik payı ile RES’lerde 3. sırayı alırken Manisa’yı yüzde 6,64’le Çanakkale takip etti. Yüzde 4,79’la Akdeniz Bölgesi’nden Hatay ve yüzde 3,61’le de İç Anadolu Bölgesi’nden Kayseri, beşinci ve altıncı sırada yer aldı. İnşa edilen santrallerde yüksek bir orana sahip olan İstanbul’un mevcut kurulu rüzgâr enerji santrallerindeki payı ise yüzde 3,37. 

619,3 MW’lık 17 santral inşa halinde 
Kurulu güce ek olarak toplam 619,3 MW’lık 17 rüzgâr enerji santrali de halen inşa halinde bulunuyor: Yüzde 61,78’i Marmara ve yüzde 38,22’si de Ege Bölgesi’nde olan bu santrallerde:
•    Akfen Enerji, Ağaoğlu Enerji, Türkerler ve Borusan EnBW ilk 4 sırayı paylaşıyor. 
•    İnşa edilen santrallerin yüzde 21,61’i ise Balıkesir’de yer alıyor. 
 



Slider Altına