SUOZ Enerji Grup Güneşte YEKA İhalesi İçin Gün Sayıyor
- 3027
- |

SUOZ Enerji Grup CEO’su Berk Uçuran ÇİLLER, bu yıl yapılması planlanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi için şirket olarak hazırlıklara başladıklarını belirterek, "İkinci güneş YEKA'sı için hazırlıklarımızın yüzde 80 tamamlandığını söyleyebiliriz. Sadece şartların belirlenmesini bekliyoruz." dedi. Çiller, Türkiye'deki panel yatırımlarıyla, talebin 2,5 katı kadar kapasite oluştuğunu söyledi.
Türkiye'de güneş enerjisinin büyüyeceğine inandıklarını ve panel üretim kapasitelerini 2019’da 600 megavata, 2020 yılında ise 800 megavata çıkaracaklarını ifade eden Çiller, şirket olarak temel büyümelerinin güneş enerjisinde olacağına işaret ederek, bu yıl yapılması planlanan ikinci güneş YEKA ihalesine gireceklerini kaydetti. Çiller, “İkinci güneş YEKA'sı için hazırlıklarımızın yüzde 80 tamamlandığını söyleyebiliriz. Sadece şartların belirlenmesini bekliyoruz. GES ve panel üretimine yönelik fabrika yatırımlarımız, global firmalarla distribütörlük anlaşmalarımız, Ar-Ge çalışmalarımız ile kısa sürede hazırlıklarımızın sonuna yaklaştık. İlk YEKA ihalesinde şart koşulan 500 megavatlık bir entegre tesis ve Ar-Ge yatırımı vardı. Bu şartın ikinci YEKA'da olup olmayacağından emin değiliz ama biz yine de böyle bir yatırım gerekirse, Yunanistan'da aldığımız ve bir kısmını Kocaeli'ye taşıyacağımız panel üretim fabrikasıyla o kriterleri tamamlayabilecek seviyedeyiz. Hücre üretim altyapısına sahip tek firma olmamız sebebiyle de birkaç adım öndeyiz. Eğer ihaleyi kazanabilirsek, bu fabrikanın kapasitesini de YEKA kapsamında büyüteceğiz" dedi.
SUOZ Enerji Grup, güneş enerjisi için en elverişli ülkelerden biri olan Türkiye’de sektörü geliştirecek
Güneş enerjisinin uzun vadede Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını, dolayısıyla cari açığını ve enerji faturasını önemli ölçüde azaltacağının, ülkemizin enerji ticaretinde merkez ülke konumuna gelebileceğinin altını çizen Çiller, Türkiye’nin güneş enerjisi alanında sektörün gelişimini sağlayan en büyük yatırımcısı ve üreticisi olacağız. Tüm gelecek projeksiyonlarımızı bu alanda üretim, istihdam ve ihracat gücünü artırmaya yönelik planladık ve potansiyelimizi maksimumda kullanarak doğa dostu enerji üretiminde Türkiye’yi hak ettiği konuma ulaştıracağımıza inanıyorum.Sürdürülebilir enerjiye erişimi, çağımızın en önemli ve geliştirilmesi gereken alanlarından biri olarak görüyoruz. Küresel enerji talebinin büyük oranda artacağından yola çıkarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve elektrik enerjisi üretimindeki payının da artacağını ön görüyoruz.’ dedi.
Yıllık ortalama 110 gün gibi çok yüksek bir güneşlenme süresine sahip olan Türkiye’nin, doğru yatırımlar gerçekleştirildiğinde güneş enerjisi için verimli bir pazar haline dönüşmesi öngörülmektedir. Türkiye’nin Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasına (GEPA) göre Türkiye, yılın 10 ayı boyunca ülke yüzölçümünün %63’ünde yıllık toplam 2737 saat (günlük toplam 7,5 saat) ve 1527 kWh/m2/yıl güneş ışını almaktadır. Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesi 2017’nin sonunda 3200 MW’a ulaşmış, Türkiye böylece küresel ölçekte ilk 10’da kendine yer edinmiştir. Ayrıca Türkiye bu dönemde gerçekleşen kurulu güç artışında Almanya ve İngiltere’den sonra Avrupa’nın en büyük üçüncü pazarı haline gelmiştir. SUOZ Enerji Grup CEO’su Berk Uçuran Çiller, dünya ile karşılaştırmalı olarak yorumladığı Türkiye güneş enerjisi pazarını anlatırken, ‘Saniyede dünyamıza gelen güneş
enerjisinin ülkemizin bir yıllık enerji üretiminin 1700 katı olduğu düşünüldüğünde, bu alanda yapabileceklerimizin daha çok başındayız. Türkiye’den %60 oranında daha az güneş ışını almasına rağmen, 46 kat daha fazla güneş enerjisi elde edebilen Almanya’dan neden geride olduğumuzu doğru okuyarak, doğru hamlelerle sektörü geliştiren marka olacağız. ‘ dedi.