Header Reklam
Header Reklam

Pimsa Otomotiv A.Ş. Sürdürülebilirlik Çalışmalarının Odağında Yeşil Enerji Var

01 Temmuz 2024
Pimsa Otomotiv A.Ş. Sürdürülebilirlik Çalışmalarının Odağında Yeşil Enerji Var

İklim krizi, tüm dünyada endüstriyel kuruluşlar başta olmak üzere her kesimi sürdürülebilirlik hedefleri ve yol haritası belirlemeye sevk ediyor. Türkiye’nin endüstriyel alanda ilk Leed-EB Gold Sertifikasının sahibi Pimsa Otomotiv A.Ş., sürdürülebilirlik hedefleri doğrusundaki yatırımlarıyla da öncü misyonunu ortaya koyuyor. 
Özellikle 2011 yılından bu yana yenilenebilir enerji, döngüsel ekonomi, çevreyi koruma, ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme çalışmaları Pimsa Otomotiv’in öncelikleri haline geldi. Bu çalışmalar ile hem fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılması, hem de çıkan atık miktarlarının düşürülmesi amaçlandı. 

Bunlardan ilki olan GES yatırım çalışmaları 2022 Kasım ayı itibariyle başladı. Pimsa Otomotiv AŞ, öztüketim amaçlı yatırımları olan Yozgat/Çekerek’te GES-1 ve Yozgat/Akdağmadeni’nde GES-2 olarak iki adet arazi tipi güneş enerjisi santrali (GES) kurulumunu gerçekleştirdi.
GES-1 santralinin kurulu büyüklüğü 49.527 metrekare alanda olup sistem gücü ise 3,74 MW’tır. GES-2 santralinin kurulu büyüklüğü ise 62.945 metrekare olup 5,68 MW kapasiteye sahiptir. GES-2 santrali Haziran 2024 itibariyle devreye alındı. GES-1 santralinin de 2024 yılı Ekim ayında üretime başlaması planlanıyor.

Bu santrallerde maksimum verimi alabilmek adına solar panel olarak çift yönlü (bifacial) panel teknolojisi kullanıldı. Tedarik sürecinden kaynaklanacak karbon ayak izini düşürmek ve ekonomiye ek katkı sağlamak amacıyla maksimum düzeyde yerli malzeme seçimi yapıldı. Santrallerin projelendirilmesinde maksimum verimlilik gözetildi. Yeni güneş enerjisi santralleri ile Pimsa Otomotiv A.Ş., ana fabrikasının tüm elektrik ihtiyacını yeşil enerji ile karşılayacak ve karbon salınımını yıl bazında 8.500 ton azaltacak.
Firmanın konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada şu ifadeler yer alıyor:
“GES yatırımı ile sadece sıfır karbon emisyonu değil, daha birçok hedefi amaçlıyoruz. GES yatırımına bağlı büyüme ile ek istihdam ve ekonomiye katkı yaratıyoruz, AB Yeşil Mutabakatı kapsamında müşterilerimizin taleplerini karşılıyoruz, enerji girdisi maliyetlerimizi kararlı şekilde kontrol altında tutuyoruz, SKDM’nin getireceği ek vergileri ve gelebilecek çeşitli sürdürülebilirlik bazlı yaptırımlara yönelik iş kaybetme ve büyüme risklerimizi azaltıyoruz, rekabetçilik potansiyelimizi geliştirirken aynı zamanda GES yatırımından elde edilecek avantajlarla yeni teknolojiler ve projelere yatırım imkanı yaratıyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarında yol haritamız olan sürdürülebilir kalkınma amaçlarını her zaman takip ediyoruz.

Sürdürülebilirlik kavramının son yıllarda bu denli ön plana çıkmasından önce Pimsa Otomotiv olarak 2011 yılında yaptığımız SolarWall yatırımı ile enerji tasarrufu konusunda Otomotiv Sektörünün ilk sıralarında yerimizi alırken, aynı zamanda emisyonlarımızı düşürerek yıllık 197 ton CO2’yi doğaya salınmasını engelledik. 
Bu tarihte Türkiye’de uygulaması ilk kez firmamızda gerçekleşen yenilenebilir enerji ile iklimlendirme projesi aynı zamanda OEM’ler dahil birçok sanayi kuruluşu için örnek teşkil eden bir uygulama olmuştur.
Bu konuda genişleyen farkındalığımız ile sıfır karbon emisyonu hedefimize ulaşmak için kararlı adımlar atmaya devam ettik. Üretim sahamızda ve merkez binamızda yaptığımız çeşitli yatırımlar ile enerji tasarruflarımızı artırdık. Fabrikamızda doğal ve cebri aydınlatma kullandık, tüm ofis ve çevre aydınlatmalarımızda LED ışıklandırmaya geçtik, inverter teknolojili kompresörler kullandık, sıcak-soğuk tesisat izolasyonu ve giydirme cephe camları, cephe ve çatıda taş yünü panel kullanarak yüksek yalıtım performansı sağladık, ısı absorbsiyonlu chiller uygulaması ile sıcak ve soğuk hatlarda %160’a varan enerji tasarrufu sağladık. 2016 yılında ise LEED GOLD-EB sertifikamızı alarak, Türk otomotiv sanayinde ilk LEED GOLD-EB sertifikalı bina olduk. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızı hızlandırmak ve çeşitli ortaklıklar kurmak amacıyla 2021 yılında SKD Türkiye (Sürdürülebilir Kalkınma Derneği) üyesi olduk. Sadece yenilenebilir enerji alanında değil, ürünlerimizin geri dönüşümü ile ilgili yaptığımız hem iç projeler hem de Avrupa Birliği ve ulusal projeler ile sektörde ilkleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Biyo-bazlı hammadde kullanımı ve biyo ürünlerin üretimi projeleriyle çevreci ürünlere geçmek, üretim hatlarımızdan çıkan artık veya atık poliüretan ürünlerin hem kimyasal hem de geri dönüşümü ile ilgili çeşitli çalışmalar yapmak ve döngüsel ekonomiye katkı yaratmaya çalışmak öncelikli hedeflerimizdir. Bu çalışmalar kapsamında çeşitli sektör paydaşları, start-up firmaları ve üniversiteler ile iş birlikleri kurarak ilerlemeye devam ediyoruz.
Sürdürülebilirlik konusunda alınması gereken hâlâ çok yol olduğunu biliyor, olumlu bir etki yaratmak adına daha çok çabalamamız gerektiğini düşünüyoruz. İnsanları bu yönde bilinçlendirmek için bulunduğumuz her platformda yaptığımız çalışmaları anlatmaya gayret gösteriyoruz. Gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak için tüm paydaşların aynı sorumluluğu hissetmesi ve bu yönde hareket etmesi gerekliliğine inanıyoruz.” 



Slider Altına