Huawei, Turkcell ile Yeşil, Enerji Verimli Telekom Yapıları İnşa Ediyor

16 Nisan 2023 Dergi:

Telekomünikasyon yapıları çevre dostu olamaz ve enerji tasarrufu sağlayamazsa, dijital hayatın kesintilere uğraması söz konusu olabilir. İklim değişikliğinin daha şiddetli hale gelmesiyle dünya, karbon nötrlüğün gezegenimiz için çok önemli olduğu konusunda hemfikir. Bu küresel mutabakatın bir parçası olarak Türkiye, Ekim 2021'de 2053 net sıfır hedefini açıklamış ve buna ilişkin bir dizi politika yayınlamıştı. Türkiye, 2018-2021 yılları arasında elektrik fiyatlarındaki artışın yanı sıra enerji tüketiminde de artışlara tanık oldu. 2021'de ticari elektrik fiyatları kWh başına 0,95 TL’den 2,13 TL'ye kadar yükseldi. Hem endüstriler hem de bireyler, artan elektrik faturalarının baskısını hissetti. Bu arada, ülkenin en büyük telekom gövdesi olan Turkcell, 2050 için bir karbon nötr hedefi belirledi. Telekom devi, 2030 yılına kadar tamamen yenilenebilir enerjiye geçişi planlıyor. Nisan 2022'de Turkcell, tesislerini PV sistemleri ve enerji depolama cihazları ile donatmak için Huawei ile çalışmaya başladı. Şirket, hizmet kalitesinden ödün vermeden tesis enerji tüketimini azaltmayı ve çevreci olmayı hedefliyor.

Proje geçmişi ve zorluklar

Başlangıçta, tipik bir Turkcell ekipman odası üç rafa sahipti ve yılda 24,9 MWh elektrik tüketiyordu. Tesis Enerji Verimliliği (SEE) sadece %70 civarındaydı. SEE, telekom ağları için uluslararası bir enerji verimliliği göstergesidir. Huawei tarafından tasarlanmış ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından onaylanmıştır. SEE, telekom ekipmanı tarafından tüketilen enerji ile tüm tesis arasında ayrım yaparak telekom şebekesinin enerji verimliliğini daha hassas bir şekilde yansıtır. Ardından şirketler, farklı alt ağlar ve tesisler için SEE'yi karşılaştırabilir ve verimsiz cihazları tam olarak belirleyebilir. Bir diğer önemli proje zorluğu da Turkcell tesislerinin kullandığı pillerdi. Bataryalar, elektrik kesintilerinde tesis güvenilirliğini garanti altına alıyordu ve Turkcell kurşun asitli bataryalar kullanıyordu. Ancak hızlı kapasite zayıflaması nedeniyle hizmet ömürleri yalnızca üç ila beş yıldı. Huawei'nin yeniden yapılandırma çözümü Huawei'nin dijital teknolojileri, enerji üretimi ve dönüştürmeden depolama, dağıtım ve tüketime kadar yolun her adımında uygulandı. Huawei, dijital ve güç elektroniği teknolojilerini entegre ederek gerçek zamanlı veri toplamayı mümkün kılar ve bu da SEE optimizasyonunu ve uzaktan parametre ayarını kolaylaştırır.

Turkcell tesislerinin yeniden yapılanma projesi, güç sistemi, PV konuşlandırması ve pil optimizasyonuna odaklanıyor.

Güç sistemi: Kabinler, ekipman odalarındaki eski güç kaynağı sistemlerinin yerini alarak klima ihtiyacını ortadan kaldırır. Ayrıca, Huawei'nin güç kaynağı sistemleri, %98'lik bir dönüştürme verimliliğine sahip güç kaynağı birimleri (PSU'lar) kullanır. Bununla birlikte, bu değişiklikler SEE'yi %70'ten %96'ya yükseltir.

PV dağıtımı: Huawei, iSolar 2.0 çözümünü sundu, böylece her tesis daha yüksek bir PV enerji verimi sağlayabilir. Çözüm aynı zamanda bir enerji depolama sistemi kullanarak PV güç kullanımını da artırıyor. Ayrıca basitleştirilmiş yapısı inşaat iş yükünü en aza indirerek yeniden inşa sırasında karbon emisyonlarını azaltır.

Lityum piller: Güvenilirliği ve enerji planlamasını optimize etmek için projede ayrıca yeni lityum piller ve bir akıllı pil yönetim sistemi kullanılıyor. Huawei, taşıyıcıların yeşil, düşük karbonlu ve gelişen ağlar oluşturmasına ve işletmesine yardımcı olmak için dijital ve güç elektroniği teknolojilerini birleştiriyor. Bu proje için Huawei, PV ile enerji depolama arasında sinerji, güvenli kapatma ve gölgeleme durumunda minimum enerji kaybı sağlayan iSolar 2.0 çözümünü devreye aldı. Şimdi, sistem her yıl 12.000 kWh PV gücü üretiyor ve bu da sitenin enerji tüketiminin %70'ini karşılıyor. Bu, karbon emisyonlarını her yıl saha başına 7 ton azaltır.

iSolar 2.0, diğer benzer çözümlere göre daha esnek bir yapıya sahiptir ve bu da daha fazla enerji üretmesini sağlar. Standart PV güç çözümlerinde, bir PV dizisi genellikle üç PV modülünden oluşur. Huawei'nin iSolar 2.0 çözümünde, bir veya iki modül bir dizi oluşturabilir. Bu projede kullanılan bir diğer önemli yenilik ise Huawei'nin bulut tabanlı akıllı lityum pil yönetimidir. İlk olarak, projede akıllı lityum piller kullandı. Ardından, yapay zeka tabanlı tepe kademelendirme kullanıldı, böylece piller yoğun olmayan saatlerde boşalabilir ve tesis elektrik ücretlerini düşürür.

Sistem aynı zamanda şebeke gücü, PV gücü ve enerji depolama gibi farklı enerji kaynaklarını planlayarak PV güç kullanımını en üst düzeye çıkaran bir kendi kendine optimizasyon işlevine sahiptir. Güç kaynakları ve yüklerle işbirliği yaparak, Huawei'nin pilleri yedek güçten akıllı bir enerji depolama sistemine dönüşür. Yeniden yapılanma sonrasında, güç kaynakları ve piller bir dış mekan kabinine yerleştirilmiştir, bu nedenle artık oda içi soğutma gerekli değildir. Yüksek verimliliğe sahip PSU'lar ve doğal soğutma, tesis enerji tüketimini %25 oranında daha da azaltır. Üç PV dizisi, günde ortalama 41,1 kWh enerji verimiyle 7,2 kWp kurulu kapasite sağlayarak şebeke güç tüketimini %70 azaltır ve sahaların Emisyon Faktörünü (EF) önemli ölçüde düşürür.

Huawei, gölgelemeden kaynaklanan PV modülü güç kaybını da azalttı. Bunu yapmak için, her bir PV modülüne bir optimize edici entegre ederek modül düzeyinde Maksimum Güç Noktası İzlemeyi (MPPT) etkinleştirir. Bir PV modülü gölgelenirse, diğer PV modüllerinin çıkışı değişmeden kalır ve güç kayıplarını %20 azaltır. Kabinde, Huawei'nin modüler eMIMO güç desteği, farklı yüklerin ihtiyaçlarını karşılayarak çoklu giriş ve çıkış modlarını destekler. Turkcell, 2050 karbon nötr hedefine ulaşmak için Huawei ile iş birliğini güçlendirmeyi planlıyor. Mobile World Congress 2022'de Turkcell ve Huawei, sürdürülebilir kalkınma konusunda stratejik iş birliği anlaşması imzalamıştı.