GÜRİŞ Energy Talks Webinar Serisinde 2020 Sonrası Yenilenebilir Enerji Sektörü Konuşuldu

GÜRİŞ Energy Talks web semineri, 10 Haziran Çarşamba günü, ENERCON Türkiye Müdürü Arif Günyar moderatörlüğünde düzenlendi. TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, HESİAD Başkanı Fahrettin Amir Arman, GÜYAD Başkanı Cem Özkök, Garanti BBVA Yatırım Bankacılığı ve Finans Müdürü Emre Hatem ve GÜRİŞ Enerji Grup CEO’su Ali Karaduman’ın konuşmacı olarak katıldığı web seminer, izleyenlerden büyük beğeni topladı.
Seminerde Ali Karaduman, GÜRİŞ Holding hakkında kısa bir sunum gerçekleştirdikten sonra; 644 MW rüzgar, 210 MW jeotermal ve 104 MW hidroelektrik olmak üzere toplamda 958 MW kurulu güç ile yeşil enerji sektörünün dominant oyuncusu olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 24 tesis ile yıllık 3.5 milyon MW/saat elektrik üretimleri ile yaklaşık 1.5 milyon konutun gereksinimlerinin karşılandığını vurgulayan Karaduman, yaptıkları yenilenebilir enerji yatırımlarının ardındaki en büyük itici gücün YEKDEM olduğunu söyledi.
TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, rüzgarın dünyadaki mega trendlerden biri olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında RES yatırımlarının 145-150 milyar USD hacminde büyük bir sektörü oluşturduğunu, Türkiye’nin de bu alanda ilk on ülke arasında yer aldığını söyledi. Türkiye’de 15.000 kişilik bir istihdam yaratan rüzgar enerjisi sektörünün %65-70 oranında yerli üretim payının var olduğunu söyleyen Yıldırım, sektörün geleceğinin parlak olduğunu da sözlerine ekledi.
HESİAD Başkanı Fahrettin Amir Arman 91.932 MW kurulu güce sahip HES’lerin, elektrik tüketimi içindeki payının %20 olduğunu, %30’u ekipman, %70’i inşai yatırım payına sahip olduğunu ve YEKDEM olmadan Türkiye’nin bu alandaki potansiyelinin bu ölçüde devreye alınamayacağını söyledi.
GÜYAD Başkanı Cem Özkök, GES sektöründe %80’e erişen yerli ve milli üretim payının sevindirici olduğunun altını çizerek, 66.000-yan sanayi ile birlikte-100.000 kişiye istihdam sağlayan ve YEKDEM ile ivme kazanan sektörün Ekim 2020’de YEKDEM başvurularının kapanmasıyla birlikte açılacak 1000 MW kapasiteli YEKA ihalesi ile yoluna devam edeceğini söyledi. Özkök, söz konusu ihale kapasitesinin 2000 MW’a çıkarılması için EPDK ile görüşmelerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.
Garanti BBVA Yatırım Bankacılığı ve Finans Müdürü Emre Hatem, son on yıl boyunca yenilenebilir enerji yatırımları hacminin 50 milyar USD’ı bulduğunu, bu hacmin, toplam enerji yatırımlarının %55’ine karşılık geldiğini söyledi. Bu yıl ilk beş aylık süre zarfında tüketilen elektriğin %52’sinin yenilenebilir enerji kaynaklı santrallerden elde edildiğinin, bu başarıda YEKDEM’in payının büyük olduğunun altını çizen Hatem, enerji fiyatlarındaki düşüş hakkında özetle şunları söyledi: “YEKDEM olmasaydı, yenilenebilir enerjili santrallerin yerine büyük ölçüde termik santral yapılacaktı. YEKDEM sayesinde gerçekleşen yatırımları çıkararak yaptığımız bir simülasyonda yaklaşık 4.6 cent olan spot elektrik fiyatının 1.5 cent daha yukarıda olabileceğini gördük. EPDK verilerine göre bu yatırımlara yönelik tüketicinin cebinden çıkan para 4.5 milyar USD. Bu, tüketicinin ödediği enerji maliyetini artırmış gibi görünse de, termik ve doğalgaz çevrim santralleri şıkkında artış 7 milyar USD olacaktı. Yani tüketicinin cebinden 2.5 milyar USD daha az para çıkmış oldu. Ayrıca yeşil enerji yatırımları olmasaydı, yıllık doğalgaz satın alımında 3 milyar USD daha fazla ödeme yapılmış olacaktı. Proje finansmanında, risk faktörleri fazla ise sermaye finansmanı da artar. YEKDEM sayesinde risk faktörü düştüğü için bankalar daha fazla projeyi finanse edebildi.”
Web seminerin ikinci bölümünde pandeminin yenilenebilir enerji sektörünü nasıl etkilediği konusu ele alındı. Seminerin enerji sektörünün bütünüyle Covid-19 sürecinden önemli ölçüde etkilendiğinin vurgulandığı bölümünde özetle şu bilgiler verildi: “Güneş kaynaklı enerji maliyeti giderek düşüyor. Hibrit projeler konusunda, özellikle jeotermal alanlarda güneş santralleri için daha fazla yer ayrılabilmesine ihtiyaç var. GÜYAD’ın yeşil sertifika çalışmaları devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre 2020’de enerji talebi %6 oranında düşecek. Son yetmiş yıllık dönem içinde görülen en büyük düşüş bu olacak. Ancak toparlanma sürecindeki desteklerde yenilenebilir enerjiler öncelikli olacağı için enerji arzında yenilenebilirlerin payı yükselmeye devam edecek. Pandemi süreci ile karbon salımlarında %8’lik bir düşüş bekleniyor. 2.6 gigaton karbon salımı düşüşü, İkinci Dünya Savaşı’dan bugün elde edilen düşüş hacminin neredeyse iki katı. Bu dönemde bile 2.500 MW kapasiteli yeni RES yatırımının olması, yatırımcının bu alana ne kadar inandığının da bir göstergesi. Son on yılda doğru mekanizmalar geliştiren yasa koyucuların bu dönemde de yatırımcının önünü açacak yeni mekanizmeler geliştireceğine inanıyoruz.”
Yeni YEKDEM projesinde fiyatların hangi para biriminde olması gerektiği konusundaki tartışmada Emre Hatem, para birimlerinin faiz oranlarına bakmak gerektiğini vurgulayarak, şu an için en yüksek faiz oranının TL’de en düşük Euro’da olduğunu, yine de TL para biriminin benimsenmesi halinde yerli kömür için kullanılan endeksleme veya TLref endekslemesinin kullanılmasının doğru olabileceğini söyledi.
Web seminer, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanması ile son buldu.