Header Reklam
Header Reklam

COVID-19 Sürecinde Bayatlayan Biralar Yenilenebilir Enerjiye Dönüştürülüyor

16 Ağustos 2020
COVID-19 Sürecinde Bayatlayan Biralar Yenilenebilir Enerjiye Dönüştürülüyor

COVID-19 salgını sürecinde Avustralya’daki barlarda bayatlayan milyonlarca litre bira, bir atıksu arıtma tesisine enerji sağlamak üzere yenilenebilir enerjiye dönüştürülüyor.

Avustralya’daki barlarda milyonlarca litre bira koronavirüs salgını sebebiyle bayatlamış durumda. İmha etmek yerine, süresi dolan biralar, bir atıksu arıtma tesisine enerji sağlamak için yenilenebilir enerjiye dönüştürülüyor.

Biradan enerji üretimi sanıldığı kadar karmaşık değil. Bira, büyük çürütücü tanklarda yüksek sıcaklıkta biyogaz salgılayan doğal bakteriyel süreçler kullanılarak biyolojik olarak parçalanıyor, bu biyogaz da elektrik üretiyor. 

Bayat biralar, devlete bağlı SA Water şirketinin Adelaide’nin hemen batısında yer alan Glenelg Atıksu Arıtma Tesisinde, başka bir atık türü olan arıtma çamuru ile birleştiriliyor. Karışım, tüm tesise enerji sağlamak için kullanılan güçlü bir biyogaz oluşturuyor. Her hafta toplam bin 200 haneye enerji vermeye yetecek kadar 150.000 litre bayat birayı enerjiye dönüştüren Glenelg Atıksu Arıtma Tesisi, yenilenebilir enerji üretiminin bir ayda 654 MW saate yükseldiğini gördü.

SA Water Kıdemli Müdürü Lisa Hannant, “Glenelg’in bu uygulaması endüstriden gelen yüksek mukavemetli organik atıkları kanalizasyon arıtma sürecinden gelen çamura ekliyor” dedi. Arıtma çamuru ile birleştirilerek biyogaza dönüştürülen birayı Liquid Gold (Sıvı Altın) olarak ifade eden Hannant, sürecin atıksu tesisinde rekor enerji üretimi sağladığını doğruladı. Hannant, “Yerinde gaz motorlarımız aracılığıyla biyogazın gücünden yararlanmak, başka türlü imha edilmesi ve arıtılması zor olan endüstriyel atıklar için yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir bir alternatif oluşturuyor” diye ekledi.

Yenilenebilir enerji oluşturmak için bira kullanmak, endüstrilerin COVID-19 kısıtlamaları arasında almak zorunda olduğu uyarlanabilir önlemlerin yalnızca bir örneği. Hannant, pandemi süresince kaynakların boşa harcanmaması için sektörün çabaladığını ve aynı zamanda çevre için yarar sağladığını da belirtti.

Kaynak: euronews



Slider Altına