Header Reklam
Header Reklam

Çin, 7/24 Enerji Toplayabilen Uzay Tabanlı Güneş Enerjisi Santrali Geliştirdi

18 Haziran 2022
Çin, 7/24 Enerji Toplayabilen Uzay Tabanlı Güneş Enerjisi Santrali Geliştirdi

Çin'deki Xidian Üniversitesi'nden bilim adamları, uzay tabanlı güneş enerjisi toplamak için inşa edilmiş tesiste test ve incelemeleri tamamladıkça, dünya artık operasyonel uzay tabanlı güneş enerjisi ile tanışmaya bir adım daha yaklaşıyor.

Üniversiteden yapılan bir basın açıklamasına göre, 5 Haziran'da "dünyanın ilk tam bağlantılı ve tam sistemli güneş enerjisi santrali" için başarılı bir test gerçekleştirdiler.

Uzay tabanlı güneş enerjisi santrali, Xidian Üniversitesi'nin güney kampüsünde inşa edilmiş 246 fit yüksekliğinde (75 metre) bir çelik kuledir.

Uzay tabanlı güneş enerjisi sistemi, 7/24 enerji toplayabilir

Teoride, Xidian Üniversitesi enerji santrali, bu enerjiyi yüksek frekanslı mikrodalga ışınları aracılığıyla Dünya'ya ışınlamadan önce, sabit yörüngeleri nedeniyle 7/24 güneş enerjisi toplayacak yörünge uydularına bağlanacak. Santral, uzay tabanlı güneş enerjisi dizileri geliştirmeyi amaçlayan beş farklı alt sisteme sahip olacak.

Uzay tabanlı güneş enerjisi, kötü hava koşulları ve şafağı beklemek gibi yaygın sorunlardan kaçınırken sürekli olarak enerji toplayabildiği için büyük bir potansiyele sahiptir. Bununla birlikte, yüksek frekanslı bir enerji ışınının iletişim, hava trafiği ve yakınlardaki sakinlerin refahı üzerindeki etkilerini değerlendirmek gibi engeller devam etmektedir.

Xidian Üniversitesi'nin yeni yer istasyonu, OMEGA adlı uzay tabanlı güneş enerjisi projesinin bir parçası. Proje ilk olarak 2014 yılında Xidian Üniversitesi Elektromekanik Mühendisliği Okulu'ndan Duan Baoyan ve meslektaşları tarafından önerildi.

Çin'in uzay tabanlı güneş enerjisi projesi planlanandan üç yıl ileride

2012'de NASA, Çin'in OMEGA'sına benzer, SPS-ALPHA adlı bir proje duyurdu. NASA web sitesinde, eğer başarılı olursa, SPS-ALPHA'nın "dünya pazarlarına kablosuz güç iletimini kullanarak uzaktan ve uygun fiyata 10 ila 1000 megawatt enerji sunabilen on binlerce küçük unsurdan devasa platformların inşasını mümkün kılacağını” söylüyor.

Çin'in OMEGA projesi, enerjiyi yaklaşık 180 fit (55 metre) mesafede mikrodalgalar olarak kablosuz olarak başarıyla iletti.

Üniversite, basın açıklamasında, bu yeteneğin projeyi orijinal programından üç yıl ileriye taşıdığını söylüyor. Yine de Baoyan, hâlâ çok çalışmanın gerekli olduğunu ve tam olarak çalışır durumda olan uzay tabanlı güneş enerjisinin daha yıllar alabileceğini kabul ediyor.



Slider Altına