Header Reklam
Header Reklam

Avrupa’nın En Büyük Yüzen Güneş Parkı Açılıyor

17 Mayıs 2022 Dergi: Mayıs-Haziran 2022
Avrupa’nın En Büyük Yüzen Güneş Parkı Açılıyor

120 güneş panelinden oluşan, dört futbol sahası büyüklüğündeki Avrupa'nın en büyük yüzen güneş parkı, Temmuz ayında Portekiz'in Alqueva yapay gölü üzerinde açılacak. Dört futbol sahası büyüklüğündeki güneş parkı için panellerin taşınmasına ve yerleştirilmesine başlandı. Ülkenin kamu hizmeti şirketi EDP tarafından Batı Avrupa’nın en büyük yapay gölü üzerinde inşa edilen yüzen ada, Portekiz’in Rusya‘nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana fiyatları yükselen ithal fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltma planının bir parçası olarak gerçekleştiriliyor. 

Gazla çalışan bir tesisin üçte birine mal olacak

Portekiz uzun saatler boyunca güneş ışığı alan bir ülke. Ayrıca Atlantik üzerinden gelen rüzgarlara da açık olduğu için yenilenebilir enerji bakımından sahip olduğu şansı, krizi de fırsat bilerek daha güçlü kullanmak istiyor. Ülkede neredeyse hiç Rus fosil yakıtı kullanılmıyor ancak  gazla çalışan enerji santralleri hala artan yakıt fiyatlarının baskısı altında. Projeden sorumlu EDP grup direktörü Miguel Patena, Reuters‘e konuşarak 5 megavat (MW) kurulu güce sahip yüzer parktan üretilen elektriğin, gazla çalışan bir tesisten üretilenin üçte birine mal olacağını söyledi. Hidroelektrik üretmek için kullanılan Alqueva rezervuarındaki paneller, yılda 7,5 gigawatt/saat (GWh) elektrik üretecek ve 2 GWh’sini depolamak için lityum piller kullanılacak. Güneş panelleri 1.500 aileye veya yakınlardaki Moura ve Portel kasabalarının elektrik ihtiyacının üçte birini sağlayacak. Patena, “Bu proje, Avrupa’daki bir hidrobarajda bulunan en büyük yüzer güneş enerjisi parkı olacak” dedi. 
Göllerde veya denizde dubalara monte edilen güneş panelleri, CO2 emisyonlarını azaltmak için Kaliforniya‘dan Çin‘deki kirli endüstriyel havuzlara kadar çeşitli yerlere kurulmuş durumda. Herhangi bir gayrimenkul gerektirmediği ve elektrik şebekesine hidroelektrik için kullanılan mekanizmalar üzerinden, yani mevcut bağlantılarla bağlanabildiği için özellikle maliyet açısından verimli görülüyor. Güneşli günlerde üretilen fazla  enerjinin bulutlu günlerde veya geceleri kullanılmak için depolanmak üzere suyu göle pompalayabilmesi de önemli bir avantaj. 

Hedef: 2030’a kadar yüzde yüz yenilenebilir enerji 

EDP yönetim kurulu üyesi Ana Paula Marques, Ukrayna’daki savaşın yenilenebilir kaynaklara geçişi hızlandırma ihtiyacını gösterdiğini söyledi. Alqueva projesinin EDP’nin “2030’a kadar yüzde 100 çevreci olma” stratejisinin bir parçası olduğunu kaydeden Marques, yenilenebilir kaynakların şu anda EDP’nin 25,6 GW kurulu gücünün yüzde 78’ini oluşturduğunu belirtti. 
2017 yılında EDP, Avrupa’da hidro ve güneş enerjisinin birbirini nasıl tamamlayabileceğini test eden ilk tesis olan Alto Rabagao barajına 840 panelli bir pilot yüzer güneş enerjisi tesisini kurmuştu. EDP,  Alqueva projesini genişleterek, 70 MW kurulu güce sahip ikinci bir yüzer çiftlik inşa etmeyi planlıyor.



Slider Altına