Header Reklam
Header Reklam

Aksa Enerji’nin ana ortağı Kazancı Holding’e 400 milyon Dolar Kredi

12 Haziran 2012 Dergi: Mayıs-Haziran 2012

Hisse satışı sonrasında şirketin değeri 1,8 milyar Dolar olarak belirlendi. Anlaşmada, Goldman Sachs'ın 6 sene sonrasında hisseleri aynı değerden Kazancı Holding'e geri satma opsiyonu da bulunuyor. Bununla birlikte Goldman Sachs, Garanti Bankası ve İş Bankası katılımıyla oluşturulan konsorsiyum, Kazancı Holding'e 400 milyon Dolar finansman sağladı. Bu krediye Goldman Sachs 150 milyon Dolar, Garanti ve İş Bankası da 125'er milyon Dolar ile katıldı. Kredi, 3 yılı anapara geri ödemesiz olmak üzere 6 yıllık vadeye yayılıyor. Alınacak 400 milyon Dolar kredinin 192 milyon Dolar’ı Ağustos ayında vadesi dolan köprü kredinin geri ödemesinde, 105 milyon Dolar’ı Aksa Enerji'ye özkaynak katkısı olarak, kalan 95 milyon Dolar da Kazancı Grubu'nun diğer yatırımları ve finansman geri ödemelerinde kullanılacak. Anlaşmayla ilgili açıklamalarda bulunan Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cemil Kazancı, enerji sektöründe bulundukları önemli konumu korumak adına gerçekleşen birlikteliğin son derece önemli olduğunu söyledi. Kazancı, "Grubun en büyük yatırımı olan Aksa Enerji'nin büyüme çizgisi bu anlaşmalarla hız kesmeden devam edecek. 2017 için koymuş olduğumuz 4500 MW kurulu güç hedefine doğru ilerliyoruz. 2011 sonu itibariyle ulaşmış olduğumuz 2036 MW kurulu güç ve aylık 1 milyar kWs enerji üretim ile ülkemizin toplam enerji talebinin yaklaşık % 5'lik kısmını karşılamaktayız. Yenilenebilir kaynaklarımızla ürettiğimiz enerji miktarı her geçen gün artmaktadır. Yerel kaynaklardan enerji üretimine daha fazla yatırım yapmak gayreti içindeyiz" dedi.

Goldman Sach International Ortağı ve Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi Dalınç Arıburnu, Türkiye’nin enerji sektöründeki lider kurumu Kazancı Holding ile bu anlaşmaları gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Arıburnu, bu işlemin Goldman Sachs’ın Türkiye’ye bağlılığını gösteren çok önemli bir anlaşma olduğunu ve Kazancı Grubu’nun enerji sektörüne yaptığı yatırımlarla Türk ekonomisine çok büyük katkılar sağladığını da sözlerine ekledi.

Türkiye Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, elektrik tüketiminde son 2 yılda toplam %18’lik çok ciddi bir büyüme yaşandığını, son 10 yılda ortalama büyümenin ise % 6 olarak gerekleştiğini belirtti. Yatırımların büyük bir çoğunluğunun, özel sektörün kendi özkaynakları ve Türk bankalarının sağladığı finansmanla gerçekleştirildiğini ifade eden Özen, “Türkiye Garanti Bankası olarak, 70’in üzerinde 8.500 MW kapasiteye denk gelen elektrik üretim projesinin yanı sıra Kazancı Holding’e ait Fırat EDAŞ ve Çoruh EDAŞ dahil olmak üzere, 6 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesine 6 milyar Dolar’ı n üzerinde finansman sağladık. Kazancı Grubu, enerji sektörünün bir çok farklı alanında bugüne dek yaptığı yatırımlarla, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağladı”.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye İş Bankası’nın, reel sektörü destekleme ve ulusal ekonomiye katkı sağlama misyonu doğrultusunda, toplam yatırım büyüklüğü 18,5 milyar Dolar’a ulaşan 100’un üzerinde enerji projesine, elektrik dağıtım şirketi özelleştirmesine ve şirket satın alımına finansman desteği sağladığını, bu kapsamda, yarattığı katma değer ve istihdam ile ülke ekonomisine önemli katkılar sunan Kazancı Holding’e de aynı desteği vermekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

 


Etiketler


Slider Altına