Header Reklam
Header Reklam

Türkiye'nin ilk 'Solar Hücre' ve en büyük 'Solar Panel' Üreticisi CSun Eurasia İstanbul üretime başladı...

24 Haziran 2013 Dergi: Mayıs-Haziran 2013

“Bu yatırım Çin dışındaki ilk yatırımımız” 

 

CSun Eurasia’nın açılışında konuşan ve çin dışındaki ilk üretim tesislerini, yerli ortaklarıyla birlikte Türkiye’de açmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren CSun Başkanı Tingxlu Lu, başta Enerji Bakanlığı olmak üzere tüm Türk hükümet yetkililerine desteklerinden dolayı teşekkür etti. Tingxlu Lu şöyle konuştu: “Geçen 10 yılda CSun ve CEEG Group, uluslararası pazarlarda PV endüstrilerinde büyümeye devam etti. Bu bağlamda da Türkiye yatırımımız gündeme geldi. Öncelikle CSun ve CEEG Group olarak Türk hükümetine desteklerinden dolayı çok teşekkür etmek istiyorum. Çinli bir yatırımcı olarak, Türkiye’nin güzel doğasından çok etkilendik. Çok önemli bir coğrafi konuma sahipsiniz ve bunun çok büyük avantajları var. Solar yatırımları açısından da büyük fırsat ve imkanlarınız var. Öte yandan

Türkiye ekonomisi de Türk hükümetinin liderliğinde kuvvetli büyümesini sürdürüyor.

Bu heyecan verici başlangıçla beraber, Türkiye ile olan ortaklığımızın daha da derinleşeceğine ve fotovoltaik endüstrisindeki tüm paydaşlarımıza katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Bu tesiste 300 MW’lık solar panel ve 300 MW’lik solar hücre üretmeyi planlıyoruz. Partnerlerimizle birlikte Türkiye’deki yerli PV endüstrisinin gelişmesine ve büyümesine de katkı sağlayacağız. Ayrıca Türkiye solar endüstrisinin gelişimine paralel olarak, PV tesislerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarımız da olacak.

Bu yatırım Çin’in bu alanda bu bölgedeki ilk yatırımıdır. Biz AB’nin ticaret şartlarına ve feed in tariff’ine bağlıyız. Ona uygun kalitede üretim yapıyoruz. Müşterilerimiz ve partnerlerimiz için kalitesi yüksek, güvenilir ürünler ve kaliteli servis hizmetleri sunacağız”.

 

“Yerli yatırımcılar, CSun Eurasia ürünleriyle daha fazla teşvik alabilecekler” 

 

CSun Eurasia’nın yerli kurucu ortağı Seul Enerji’nin Başkanı Çağrı Seymen, 2 yıldır bugünleri hayal ederek geldiklerini ve sonuçta tesisi hayata geçirdikleri için çok mutlu olduklarını dile getirdiği konuşmasında şunları söyledi: “Bu yatırımın hayata geçirilmesinde ilk önemli somut adımımız, Enerji Bakanımızın geçen seneki Çin ziyaretlerinde Pekin’de imzalamış olduğumuz niyet mektubudur. Sonrasında CSun işbirliği ile son bir yıl içinde gördüğünüz bu eseri hayata geçirdik. Şu anda bu yatırım Çin’in kendi ülkesi dışındaki bu alandaki en büyük yatırımlarından bir tanesidir. Bu ortağımız CSun’ın Türkiye ekonomisine olan güveninin de en önemli göstergesidir. 

Bu yatırımın iki önemli özelliği var. Birincisi: Yerli güneş enerjisi yatırımcıları, bu fabrikadan çıkan ürünlerle kendi kurdukları santraller için daha fazla teşvik alabilecekler. Çünkü CSun Eurasia aynı zamanda Türkiye’nin ilk yerli hücre fabrikasıdır. Mevcut 300 MW’lık kapasitenin artırılmasını da planlıyoruz. İkincisi: Bu üretim tesisi, Avrupa’daki yatırımcılar için de lojistik kolaylığı ve yeni dönemde (6 Haziran’dan sonra) uygulanmaya başlayacak hukuki engellere karşı, oldukça büyük bir avantaj sağlayacak. Yıllık 200 milyon Dolar’a yakın ihracatın gerçekleştirileceği tesis ülkemizde de sektörün büyümesine ve teknoloji geliştirilmesine katkı sağlayarak, katma değer yaratacaktır”.

 

 

“CSun Eurasia gibi yatırımları destekliyoruz” 

 

CSun Eurasia’nın, Çinli ve Türk yatırımcılarını kutlayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise açılışta yaptığı konuşmada yurtiçi ve yurtdışına hizmet verecek tesisin ülkemiz yerli güneş teknolojilerinin ve know-how’ının gelişmesine de katkı sağlayacağını vurgulayarak, bu tür tesislere destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Bakan Yıldız şöyle devam etti: “Dünyada güneş enerjisi ile alakalı yatırımlar, Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, %7.5’lar seviyesine çıkartılmaya çalışılıyor. Biz güneş enerjisinde ilk olarak 600 MW’ı lisanslı olmak üzere lisanssızlarla beraber yaklaşık 3 bin MW’lık bir yatırım öngörüyoruz. Bunun hayata geçirilebilmesi için bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla beraber ortak bir dil oluşturmaya çalışıyoruz. Destek ve teşvikler veriyoruz. Yenilenebilir enerjide, eğer yerli sanayi ile üretiliyorsa ki bu tesiste olduğu gibi, 10 yıl boyunca elde edilecek bütün tarifleri daha da yüksek miktarda tutuyoruz. Bunu yerli teknolojilerimizin geliştirilmesi ve know-how üretilmesi için yapıyoruz. Bu bağlamda, lisansa tabi olmayan Türkiye’deki enerji yatırımlarının sınırını 1 MW’ta çıkardık ve 2.5 MW’a çıkartılmasına dair yetkiyi de Bakanlar Kurulu’na verdik. Bugün burada Tuzla Serbest Bölgesi’ndeyiz. Tuzla ya da diğer OSB’ler kendi ihtiyaçlarını karşılamak için isterlerse 10 MW’lık güneş santrali de kurabilir. Bunun için lisans almalarına gerek yok.

Türkiye’de siyasi istikrar devam ettikçe, enerji sektöründe de uluslararası bir çok yatırımcı Türkiye’ye yatırım için gelecektir. CSun Eurasia gibi yatırımları desteklemeye devam edeceğiz”.

 

 

“Türkiye yatırım için en uygun ülke” 

CSun Enerji Yatırım A.Ş. CEO’su Egemen Seymen de CSun Eurasia tesisinde “Türkiye’de Üretilmiştir” etiketiyle üretecekleri panellerin yurtdışına ihraç edileceğini ve bu yatırımın ülkemiz güneş sektörünün gelişmesine büyük katkı sağlayacağını söyleyerek şöyle konuştu: “Biz yaklaşık 2 yıldır birçok fizibilite çalışması yaptık. Brezilya, Polonya, Güney Afrika gibi bir çok ülkeyi inceledik ve en sonunda Türkiye’nin yatırım için en doğru yer olduğuna karar verdik. Burada teşvikten ziyada sıcak bir ilgi gördük. Enerji Bakanlığımız ve Yatırım Ajansı başta olmak üzere diğer devlet kurumlarından ve yetkililerden destek gördük, bizimle çok ilgilendiler. Her sıkıntımızda yardımcı oldular. Böylesi büyük bir yatırımı kendi ülkenizden binlerce km uzakta başka bir ülkede yapmak hiç de kolay değildir.

CSun Eurasia tesisinde üretilen panel ve hücrelerin yerli olmaları dolayısıyla santral yatırımcıları ekstra teşviklerden de yararlanabilecek. Yani, yatırımcı yerli malı panel kullanarak kuracağı tesisten üreteceği elektriğe daha yüksek teşvik imkanı bulacak.

Önümüzdeki dönemde de Türkiye iç pazarı geliştikçe, iç pazara daha çok ürün tedarik edeceğiz. Öte yandan, yenilenebilir enerji kaynaklarımızı yoğun bir şekilde kullanmamız gerektiğini düşünüyorum. Enerjimizin yarıya yakınını ithal kaynaklardan temin ediyoruz. Oysa yerli güneşimiz, rüzgarımız, suyumuz, kömürümüz var. Bunları olabildiğince kullanmamız lazım. Hiç güneşi olmayan Almanya’da bile 35 bin MW kurulu güç var. Bu yatırım ülkemizin yenilenebilir enerji kaynağına verdiğimiz önemi göstermesi açısından da önemli bir yatırımdır”.

Etiketler


Slider Altına