Türkiye’nin Yerli ve Millî Enerji Üretimi Artıyor
Türkiye’de elektrik enerjisi üretimi de tüketimi de 2018 yılında bir önceki yıla oranla %2.2 artış göstermişti. 304,8 milyar kWh üretim, 304,2 milyar kWh tüketim gerçekleşmişti. Elektrik tüketim hacmimizin 2023 yılında, yıllık ortalama %4.8 oranında artacağı tahmini ile 375,8 TWh'e ulaşması bekleniyor. Hükümetin “Vizyon 2023” programında yenilenebilir enerjilerin gelişimi ile ilgili birçok başlık yer alıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 5-6 Şubat 2020 tarihlerinde düzenlenen Türkiye Jeotermal Kongresi’nde, sadece yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği tüketmek isteyen kullanıcılar için bir tarife üzerinde çalışmaların ve elektrik üretimi kurulu gücü içinde yenilenebilir enerjilerin payını artıracak yatırımların devam ettiğini bildirdi.
Elektrikte yenilenebilir enerji tarifesi gelecek
Kongrede yaptığı konuşmasında daha çok yerli, daha çok yenilenebilir enerjinin motto olarak benimsendiğini vurgulayan Bakan Dönmez, geçen yıl sonu itibarıyla elektrikte kurulu gücün 91 bin 300 megavata yükseldiğine, üretimin yüzde 62’sinin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılandığına dikkat çekti. Dönmez’in verdiği bilgilere göre, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide kurulu gücü 44 bin 767 megavata ulaştı ve bu miktar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları yarışmalarıyla daha da yükselecek. İsteyen abonelere yeşil enerjiyi kullandıklarına dair bir sertifika verilmesi de planlar arasında.
Türkiye-ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi hedefinde yenilenebilir enerjilerin payı büyük
Atlantik Konseyi Türkiye, enerji, ekonomi, göç ve güvenlik ile ilgili kritik konuları ele almak için araştırma, programlama ve üst düzey tartışma forumları aracılığıyla diyalogu teşvik etmeyi ve bölgeyle transatlantik katılımı güçlendirmeyi amaçlıyor.
Atlantik Konseyi Türkiye Temsilcisi ve İcra Direktörü Defne Sadıklar Arslan, Türkiye-ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi hedefinin gerçekleştirilmesinde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), yenilenebilir enerji ve petrokimya sektörleriyle altyapı yatırımlarının potansiyel vadettiğini ifade ediyor ve şunları söylüyor: “Atlantik Konseyi Türkiye olarak bu yıl ekonomik ve ikili ilişkileri desteklemek amacıyla bir program başlatacağız. LNG ve yenilenebilir enerji, bu programın temel unsurlarından olacak."
Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim sponsoru olduğu ve Atlantik Konseyi Türkiye ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) ev sahipliğinde 13 Şubat’ta İstanbul’da düzenlenecek "Yenilenebilir Enerji Görünümü Konferansı: Türkiye, Orta Asya, Kafkaslar ve Batı Balkanlar'da Finansman, Yatırım, Yasal Düzenlemeler ve Yeni Teknolojiler" başlıklı toplantıya 9 ülkeden bakan, bakan yardımcısı ve üst düzey yetkililerin yanı sıra 29 uluslararası enerji şirketinin tepe yöneticileri katılacak.
Konferansın oturum başlıkları; "Potansiyeli Değerlendirmek: Bölgede Yenilenebilir Enerjinin Görünümü", "Sübvansiyonsuz Yenilenebilir Enerjiye Geçiş", "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Entegrasyonu", "Yeni Nesil Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Yeni Teknolojilerin Rolü" ve "Bölgesel Yenilenebilir Enerji Gelişmeleri" olacak.
Yeni Enerji