Header Reklam
Header Reklam

Türkiye biyoyakıt sektörü canlanıyor....

03 Ekim 2011 Dergi: Eylül-Ekim 2011

Düzenlemeyle birlikte uzun zamandır atıl durumda olan biyodizel tesislerinin yeniden canlanması ve yeni yatırımların gelmesiyle, biyoyakıt sektörünün önümüzdeki dönemde oldukça hareketlenmesi bekleniyor...   

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu EPDK'nın yaptığı düzenlemeye göre, 2013 yılından itibaren benzin ve motorine her yıl artırılmak üzere yerli tarım ürünlerinden üretilen etanol ve biodizelin ilave edilmesi zorunlu kılındı.

Piyasaya akaryakıt olarak arz edilen benzin türlerine, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yüzde 2, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren de en az yüzde 3 oranında yerli tarım ürünlerinden üretilmiş etanol ilave edilecek. Piyasaya akaryakıt olarak arz edilen motorin türlerinin, yerli tarım ürünlerinden üretilmiş yağ asidi metil esteri (YAME) içeriğinin 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle en az yüzde 1, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle en az yüzde 2, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle en az yüzde 3 olması zorunlu olacak.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, aldıkları kararın önümüzdeki birkaç yıl içinde hem cari açığın azaltılması hem de yerli tarım üretimi açısından çok büyük önem taşıdığı söyledi. Bu kararı, Hükümetin yerli ürün kullanımının teşvik edilmesi yönündeki kararı ve bu kapsamda geçtiğimiz günlerde yayımlanan Başbakanlık Genelgesi çerçevesinde aldıklarını vurgulayan Köktaş, Türkiye'nin petrol ihtiyacının çok büyük bir kısmının ithalat yoluyla karşıladığı dikkate alındığında, bu karar sayesinde, yerli tarım ürünlerinden elde edilecek biyoyakıtların enerjide dışa bağımlılığı azaltacağına bildirdi.

Köktaş, düzenlemenin Türkiye'deki atıl durumdaki biyodizel tesislerinin de tekrar ülkeye kazandırılması konusunda büyük katkı sağlayacağını belirterek şunları söyledi: ''Türkiye'de biyodizel dünyadaki gelişmelerin etkisinde 2000'li yılların başında gündeme gelmişti. Biyodizelin ilk başlarda ÖTV dışında tutulması nedeniyle yatırımlar dünyaya paralel biçimde hızla arttı. Bugün ülkemizde yaklaşık 1,5 milyon ton kurulu kapasite bulunduğu tahmin ediliyor. Zamanla, petrol piyasasında haksız rekabet oluşturduğu iddialarının sonucunda vergi avantajının ortadan kalkması ile biyodizel üretim kapasitenin büyük kısmı atıl duruma düşmüştü. Harmanlama zorunluluğu getirilmesi ile bu atıl kapasitenin kullanılması sağlanacak.''

 

Biyoyakıt sektörünün ilgili tarafları da konuya oldukça olumlu yaklaşırken bazı konulara da dikkat çektiler:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EPDK'nın yaptığı düzenleme konusunda: ''Bu düzenleme Türkiye'de tarımsal üretimi artıracaksa, üretimi teşvik edecekse, çiftçiye ek gelir sağlayacaksa, yerli üretimi ve yerli ürün kullanımını artıracaksa olumlu. Ancak, akaryakıta yerli tarımsal ürün katkısı 'mevcut ürünler kullanılarak değil, mevcut üretimi artırarak yapıldığı takdirde olumlu' olacaktır".

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, "EPDK'nın bu kararı bizim enerjimize enerji katmıştır".

Biyodizel Sanayi Derneği Başkanı Selçuk Boravalı: "EPDK'nın biyoyakıt harmanlama zorunluluğu ile ilgili almış olduğu kararın, birçok yönü ile Türkiye'ye büyük katma değer yaratacak nitelikte. Ülkemizde bugünün rakamları ile yıllık 350 Milyon TL'den başlayarak 1 Milyar TL'ye kadar kademeli olarak artacak bir kaynağın ithal ikamesi ile tarım sektörüne, yani Anadolu toprağını işleyen ekiciye aktarılmasına imkân sağlamıştır. Aynı zamanda, kademeli geçiş ile birlikte, sektörün geçerli kalite standartlarında ve akaryakıt sektörünün beklentilerine uygun biyoyakıt ihtiyacını karşılayacak tesislerin kurulmasına, piyasanın serbest rekabet şartları içerisinde gelişmesine imkan tanımıştır".

PETDER Genel Sekreteri Erol Metin, "EPDK'nın söz konusu kararı, biyodizel ve biyoetanolün üretiminin desteklenmesi açısından önemli bir adımdır. Yerli tarım ürünlerinin yeteri kadar üretilmesi, akaryakıta harmanlamasını sağlayacak kademeli bir geçiş öngörülüyor. Motorine ilave edilecek biyodizel için de 2014'e kadar süre söz konusu dolayısıyla Türkiye'de yerli tarım ürünü ve yağlı tohum üretiminin arttırılması ve yerli tarım ürün politikasının geliştirilmesi gerekiyor".

 

Düzenlemenin sektörün gelişmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.

Önümüzdeki sayıda görüşmek dileğiyle...

 

Serpil Yavuz

serpilyavuz@dogayayin.com


Etiketler


Slider Altına